hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira

Ljiljana Kulić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 91-104 preuzimanja: 332* citiraj
APA 6th Edition
Kulić, Lj. i Carić, M. (1990). Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. Mljekarstvo, 40 (4), 91-104. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96606
MLA 8th Edition
Kulić, Ljiljana i Marijana Carić. "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira." Mljekarstvo, vol. 40, br. 4, 1990, str. 91-104. https://hrcak.srce.hr/96606. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Kulić, Ljiljana i Marijana Carić. "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira." Mljekarstvo 40, br. 4 (1990): 91-104. https://hrcak.srce.hr/96606
Harvard
Kulić, Lj., i Carić, M. (1990). 'Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira', Mljekarstvo, 40(4), str. 91-104. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96606 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver
Kulić Lj, Carić M. Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [pristupljeno 22.01.2021.];40(4):91-104. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96606
IEEE
Lj. Kulić i M. Carić, "Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira", Mljekarstvo, vol.40, br. 4, str. 91-104, 1990. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96606. [Citirano: 22.01.2021.]

Sažetak
Razlog rasta proizvodnje i potrošnje topljenih sireva prvenstveno je u velikoj mogućnosti primjene različitih komponenata u smjesi za topljenje, kao i u ekonomičnosti same proizvodnje. Uzimajući u obzir uvjete koji vladaju na našem tržištu, ova istraživanja su obuhvatila istraživanje mogućnosti modificiranja sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. U tom cilju su proizvedeni topljeni sirevi za mazanje u laboratorijskim uvjeti uz supstituciju 15% zrelog sira u smjesi za topljenje smešom nedovoljno zrelog sira i surutke u prahu. Variranjem količine surutke u prahu, različitih vrsta i količina prirodnih aroma sira utvrđeni su parametri za industrijsku proizvodnju. Uspješno proizvedeni topljeni sirevi u industrijskim uvjetima, kao i praćenje njihovog kvaliteta, fizičko-kemijskim, organoleptičkim i mikrobiološkim metodama, pokazuju da primjena prirodnih aroma Cheddara i Parmezana omogućava modificiranje sastava smjese za topljenje uz primjenu ekonomski povoljnijih komponenata i postizanje kvalitetnog proizvoda sa aromom izvornog sira.

Ključne riječi
topljeni sir; dodavanje prirodnih aroma sira Cheddar i Parmezan; modifikacije sastava smjese

Hrčak ID: 96606

URI
https://hrcak.srce.hr/96606

[engleski]

Posjeta: 528 *