hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus

Karmen Torkar-Godič ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Irena Rogelj

Puni tekst: hrvatski, pdf (1018 KB) str. 273-280 preuzimanja: 289* citiraj
APA 6th Edition
Torkar-Godič, K. i Rogelj, I. (1990). Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus. Mljekarstvo, 40 (10), 273-280. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/96709
MLA 8th Edition
Torkar-Godič, Karmen i Irena Rogelj. "Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus." Mljekarstvo, vol. 40, br. 10, 1990, str. 273-280. https://hrcak.srce.hr/96709. Citirano 17.01.2021.
Chicago 17th Edition
Torkar-Godič, Karmen i Irena Rogelj. "Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus." Mljekarstvo 40, br. 10 (1990): 273-280. https://hrcak.srce.hr/96709
Harvard
Torkar-Godič, K., i Rogelj, I. (1990). 'Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus', Mljekarstvo, 40(10), str. 273-280. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/96709 (Datum pristupa: 17.01.2021.)
Vancouver
Torkar-Godič K, Rogelj I. Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus. Mljekarstvo [Internet]. 1990 [pristupljeno 17.01.2021.];40(10):273-280. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96709
IEEE
K. Torkar-Godič i I. Rogelj, "Utjecaj enzima beta-galaktozidaze na grušanje mlijeka bakterijom Streptococcus thermophilus", Mljekarstvo, vol.40, br. 10, str. 273-280, 1990. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/96709. [Citirano: 17.01.2021.]

Sažetak
Određivali smo utjecaj enzima beta-galaktozldaze na količinu kiselina, koju su proizvele bakterijske stanice sojeva Str. thermophllus izoliranih iz mljekarskih kultura, razgradnjom laktoze, i s tim u vezi njihov utjecaj na brzinu grušanja mlijeka. Rezultati su ukazali na izravnu vezu između tri varijable u uvjetima temperature 42 °C, koja se pokazala optimalnom. Spora je varijanta sadržala samo 61 % broja jedinica beta-galaktozldaze na bakterijsku stanicu, i samo 54% proizvedene kiseline brze varijante. Vrijeme grušanja spore varijante bilo je dvostruko dulje nego brze.

Ključne riječi
kultura Str. thermophllus; beta-galaktozidaza; razgradnja laktoze; količina kiseline; brzina grušanja mlijeka

Hrčak ID: 96709

URI
https://hrcak.srce.hr/96709

[engleski]

Posjeta: 503 *