Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj inkubacionih temperatura na organoleptička svojstva autohtonih jogurtnih kultura

Dimitrije Sabadoš ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Branka Rajšić


Puni tekst: hrvatski pdf 384 Kb

str. 196-198

preuzimanja: 392

citiraj


Sažetak

Nedvojbeno je da organoleptička svojstva namirnica »osvajaju«, zadržavaju ili odbijaju potrošača. Među mliječnim specijalitetima naših gorsko-planinskih područja, poznatim u narodu od davnine, istaknuto mjesto pripada domaćem kiselom mlijeku s termofilnim mliječno-kiselinskim bakterijama. Iste mikroorganizme primjenjuje današnja mljekarska industrija za proizvodnju jogurta, koristeći se znanstvenim spoznajama primljenim putem "školske" ili empiričke svjetske tehnologije i, naravno, mikroorganizama u jogurtnim Kulturama inozemnog porijekla.

Ključne riječi

autohtona jogurtna kultura; organoleptička svojstva; utjecaj inkubacionih temperatura

Hrčak ID:

96870

URI

https://hrcak.srce.hr/96870

Datum izdavanja:

2.9.1975.

Posjeta: 786 *