hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji

Franc Forstnerič ; Mlekarski školski centar, Kranj

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 179-188 preuzimanja: 719* citiraj
APA 6th Edition
Forstnerič, F. (1980). Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji. Mljekarstvo, 30 (6), 179-188. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97042
MLA 8th Edition
Forstnerič, Franc. "Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji." Mljekarstvo, vol. 30, br. 6, 1980, str. 179-188. https://hrcak.srce.hr/97042. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Forstnerič, Franc. "Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji." Mljekarstvo 30, br. 6 (1980): 179-188. https://hrcak.srce.hr/97042
Harvard
Forstnerič, F. (1980). 'Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji', Mljekarstvo, 30(6), str. 179-188. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97042 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Forstnerič F. Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji. Mljekarstvo [Internet]. 1980 [pristupljeno 22.02.2020.];30(6):179-188. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97042
IEEE
F. Forstnerič, "Uloga mikroorganizama u mljekarskoj tehnologiji", Mljekarstvo, vol.30, br. 6, str. 179-188, 1980. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97042. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Obrađivana je uloga tehnološki važnih mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, naročito sireva. Iznesena je problematika proizvodnje i upotrebe mikrobioloških kultura u mljekarstvu, posebno uvođenja koncentriranih kultura. Prikazani su napori i kompleksnost rješavanja ove problematike. Iznesene su neke praktične metode provjeravanja biokemijske aktivnosti kultura i uključivanje računske tehnike u istraživanju prehrambenih zahtjeva mikroorganizama, njihove biokemijske aktivnosti i programiranja tehnološkog procesa u proizvodnji mliječnih proizvoda. Opisani su neki faktori koji smanjuju kvalitetu mlijeka kao podloge za uzgoj tehnološki značajnih mikroorganizama i mjere za sprečavanje takvih procesa.

Ključne riječi
mljekarska tehnologija; mikroorganizmi

Hrčak ID: 97042

URI
https://hrcak.srce.hr/97042

[engleski]

Posjeta: 939 *