hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Detekcija katepsina D u ovčjem mlijeku Western Blot metodom

Iva Dolenčić Špehar   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8036-583X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Dairy Science Department, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Franjo Martinković
Jasmina Havranek
Albert Marinculić
Milna Tudor Kalit
Samir Kalit   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Dairy Science Department, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (233 KB) str. 36-41 preuzimanja: 439* citiraj
APA 6th Edition
Dolenčić Špehar, I., Martinković, F., Havranek, J., Marinculić, A., Tudor Kalit, M. i Kalit, S. (2013). Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method. Mljekarstvo, 63 (1), 36-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98228
MLA 8th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, et al. "Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 36-41. https://hrcak.srce.hr/98228. Citirano 17.10.2019.
Chicago 17th Edition
Dolenčić Špehar, Iva, Franjo Martinković, Jasmina Havranek, Albert Marinculić, Milna Tudor Kalit i Samir Kalit. "Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 36-41. https://hrcak.srce.hr/98228
Harvard
Dolenčić Špehar, I., et al. (2013). 'Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method', Mljekarstvo, 63(1), str. 36-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98228 (Datum pristupa: 17.10.2019.)
Vancouver
Dolenčić Špehar I, Martinković F, Havranek J, Marinculić A, Tudor Kalit M, Kalit S. Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 17.10.2019.];63(1):36-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98228
IEEE
I. Dolenčić Špehar, F. Martinković, J. Havranek, A. Marinculić, M. Tudor Kalit i S. Kalit, "Detection of cathepsin D in ewe’s milk by Western Blotting method", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 36-41, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98228. [Citirano: 17.10.2019.]

Sažetak
Mlijeko sadrži približno 70 indogenih enzima, no samo je njih 20 detaljnije istraženo. Jedan od manje istraženih je katepsin D, proteolitički enzim smješten unutar lizosoma, koji su sastavni dio somatskih stanica čiji broj ovisi o zdravstvenom stanju životinje. Za razliku od kravljeg mlijeka, u ovčjem mlijeku nije utvrđena prisutnost katepsina D koja može utjecati na proizvodnju mliječnih proizvoda prije svega proizvodnju sira koji se tradicijski proizvode u Hrvatskoj i na Mediteranu. U ovom radu prikazana je prisutnost enzima katepsina D i njegovih formi u ovčjem mlijeku pri čemu je korištena modificirana Western blot metoda. Analizom je utvrđena prisutnost prokatepsina D, zrelog i teškog lanca katepsina D. Pseudokatepsin D i laki lanac katepsina D nisu detektirani.

Ključne riječi
mlijeko; katepsin D; ovčje mlijeko; Western Blot metoda

Hrčak ID: 98228

URI
https://hrcak.srce.hr/98228

[engleski]

Posjeta: 786 *