hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Utjecaji dodatka kulture kvasaca (Saccharomyces cerevisiae) u obroke anatolijskih vodenih bivolica na sastav mlijeka i broj somatskih stanica

T. Degirmencioglu ; Uludag University, Karacabey Vocational School, Department of Feed Technology and Animal Nutrition, Karacabey, Bursa, Turkey
T. Ozcan
S. Ozbilgin
S. Senturklu

Puni tekst: engleski, pdf (209 KB) str. 42-48 preuzimanja: 961* citiraj
APA 6th Edition
Degirmencioglu, T., Ozcan, T., Ozbilgin, S. i Senturklu, S. (2013). Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count. Mljekarstvo, 63 (1), 42-48. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/98229
MLA 8th Edition
Degirmencioglu, T., et al. "Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count." Mljekarstvo, vol. 63, br. 1, 2013, str. 42-48. https://hrcak.srce.hr/98229. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Degirmencioglu, T., T. Ozcan, S. Ozbilgin i S. Senturklu. "Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count." Mljekarstvo 63, br. 1 (2013): 42-48. https://hrcak.srce.hr/98229
Harvard
Degirmencioglu, T., et al. (2013). 'Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count', Mljekarstvo, 63(1), str. 42-48. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/98229 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Degirmencioglu T, Ozcan T, Ozbilgin S, Senturklu S. Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 19.10.2019.];63(1):42-48. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98229
IEEE
T. Degirmencioglu, T. Ozcan, S. Ozbilgin i S. Senturklu, "Effects of yeast culture addition (Saccharomyces cerevisiae) to Anatolian water buffalo diets on milk composition and somatic cell count", Mljekarstvo, vol.63, br. 1, str. 42-48, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/98229. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdio utjecaj dodatka Saccharomyces cerevisiae (SC) na unos suhe tvari obroka, količinu i sastav mlijeka te broj somatskih stanica u mlijeku anatolijskih vodenih bivolica (AWB). Pokusna skupina SC (n = 5 krava/ skupini) dobila je 30,0 g SC po kravi na dan. U usporedbi s kontrolnom skupinom, SC- skupina konzumirala je više ukupne suhe tvari (P<0,05; 14,27 : 13,50 kg/dan), i proizvela veću dnevnu količinu mlijeka (P<0,01; 7,13 : 6,22 kg/dan). Uključivanje konzumnog kvasca u obrok značajno je povećalo unos suhe tvari lucerne tijekom 28-dnevnog razdoblja laktacije (P<0,01; 10,41 : 9,81 kg/dan) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Primjena kvasca značajno je smanjila broj somatskih stanica (SCC) u mlijeku (P<0,05; kontrolna 3,33 : pokusna SC 1,08 SCC (log10/mL). Količine masti (58,40 i 59,00 g/kg), bezmasne suhe tvari (120,00 i 122,80 g/kg), proteina (46,40 i 46,26 g/kg) i laktoze (37,72 i 38,90 g/kg) bile su slične za obje skupine. Odgovor AWB na dopunu obroka kvascem bilo je povećanje unosa krme i dnevne proizvodnje mlijeka, ali nije utjecalo na sastav mlijeka. Stoga, proizvođači mlijeka koji drže AWB mogu imati koristi od korištenja kulture kvasaca SC u obrocima tijekom rane laktacije.

Ključne riječi
kvasac; anatolijske vodene bivolice; unos suhe tvari; sastav mlijeka; broj somatskih stanica

Hrčak ID: 98229

URI
https://hrcak.srce.hr/98229

[engleski]

Posjeta: 1.330 *