Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje kvalitete proteinske komponente humaniziranog mlijeka pepsin-pankreatin testom

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
D. Veličković
E. Rajčan
B. Vucelić
J. Borota
M. Jojić


Puni tekst: hrvatski pdf 795 Kb

str. 291-296

preuzimanja: 558

citiraj


Sažetak

Kao alternativa humanom mlijeku, u slučajevima kada majka ne može da hrani dijete vlastitim mlijekom, danas se u svijetu koristi najčešće kravlje mlijeko čiji je sastav modificiran da bi se približio sastavu humanog mlijeka. Kravlje mlijeko ima 3,5 puta više proteina od humanog mlijeka; osim toga u sastavu proteina kravljeg mlijeka nalazi se 79% kazeina i 21% serum proteinu, a u proteinima humanog mlijeka 35% kazeina i 65% serum proteina. Sastav serum proteina također nije identičan. U skladu sa ovim razlikuje se i amino-kiselinski sastav navedenih proteina i njihova biološka vrijednost. Cilj ovog rada bio je ispitivanje biološke aktivnosti modificiranih proteina u smjeru kazein-serum protein u proizvodnji "infant formula" pepsin-pankreatin testom. Ustanovljeno je utoliko veće povećanje aktivnosti ukoliko je sustav bliži proteinu humanog mlijeka.

Ključne riječi

humanizirano mlijeko; ispitivanje kvalitete; pepsin-pankreatin test

Hrčak ID:

99931

URI

https://hrcak.srce.hr/99931

Datum izdavanja:

1.10.1984.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.062 *