hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Beograd

Puni tekst: hrvatski, pdf (792 KB) str. 365-370 preuzimanja: 277* citiraj
APA 6th Edition
Ostojić, M. (1984). Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije. Mljekarstvo, 34 (12), 365-370. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100264
MLA 8th Edition
Ostojić, Mihailo. "Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije." Mljekarstvo, vol. 34, br. 12, 1984, str. 365-370. https://hrcak.srce.hr/100264. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Ostojić, Mihailo. "Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije." Mljekarstvo 34, br. 12 (1984): 365-370. https://hrcak.srce.hr/100264
Harvard
Ostojić, M. (1984). 'Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije', Mljekarstvo, 34(12), str. 365-370. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100264 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Ostojić M. Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije. Mljekarstvo [Internet]. 1984 [pristupljeno 19.10.2019.];34(12):365-370. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100264
IEEE
M. Ostojić, "Proizvodnja bijelog mekog sira procesima ultrafiltracije", Mljekarstvo, vol.34, br. 12, str. 365-370, 1984. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100264. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
Punomasno mlijeko je pasterizirano i ohlađeno na 50-55 °C, kada je koncentrirano prosječno četiri puta na modulima za ultrafiltraciju mlijeka sa membranama Romicon 1,4 m2 i Abcor 2,4 m2 korisne površine. Retentat je ohlađen na 30 °C i podsiren uz dodatak bakterija mliječne kiseline Str. lactis, Str. diacetilactis, L. casei, L. bulgaricus i Str. thermophilus. Bijeli meki sir od ultrafiltriranog mlijeka je imao kemijski sastav i dinamiku zrenja u periodu 30-45 dana, kao i tradicionalni sir. Uočeno je veće prisustvo proteina i bolji aminokiselinski sastav. Zreo sir je imao kompaktnu teksturu, bez uobičajenih šupljika mehaničkog ili mikrobiološkog porekla.

Ključne riječi
bijeli meki sir; ultrafiltracija

Hrčak ID: 100264

URI
https://hrcak.srce.hr/100264

[engleski]

Posjeta: 400 *