Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena proteolitičkih enzima u cilju ubrzanja zrenja Gruyerea

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev


Puni tekst: hrvatski pdf 1.014 Kb

str. 115-122

preuzimanja: 439

citiraj


Sažetak

Izvršena je proizvodnja sira tipa Gruyere s dodatkom komercijalnog preparata proteolitičkog enzima Novozym 257 u količini od 10 i 20 g/1000 L mlijeka prije koagulacije u cilju ubrzanja procesa zrenja. Eksperimentalni sirevi kao i kontrolni uzorak (bez dodatka proteolitičkog enzima) proizvedeni su u industrijskim uvjetima po uobičajenom tehnološkom postupku. Tokom 60 dana zrenja praćene su promjene fizičko-kemijskog sastava sireva.

Ključne riječi

sir; Gruyere; zrenje; primjena proteolitičkih enzima

Hrčak ID:

100867

URI

https://hrcak.srce.hr/100867

Datum izdavanja:

3.5.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 959 *