hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UČINAK MARINADE MORINGA OLEIFERA NA NEPOSREDAN SASTAV I SENZORNA SVOJSTVA DIMLJENOG AFRIČKOG SOMA (CLARIAS GARIEPINUS)

Kazeem Dauda Adeyemi   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6719-2081 ; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin Nigeria
Aminat Mustapha Ahmed El-Imam ; Department of Microbiology, University of Ilorin, Ilorin Nigeria
Ayotunde Oluwatunbo Olorunsanya ; Department of Animal science, Ibrahim Badamosi Babangida University, Lapai, Nigeria
Foluke Eunice Sola-ojo ; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin Nigeria
Kehinde Mathias Okukpe ; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin Nigeria
Olusegun Oyeshina Dosunmu ; Godbet Homestead Fish Farm, Ilorin, Nigeria
Rafiat Morolayo Shittu ; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin Nigeria
John Tolulope Idris ; Department of Animal Production, University of Ilorin, Ilorin Nigeria

Puni tekst: engleski, pdf (106 KB) str. 11-18 preuzimanja: 791* citiraj
APA 6th Edition
Adeyemi, K.D., Ahmed El-Imam, A.M., Olorunsanya, A.O., Sola-ojo, F.E., Okukpe, K.M., Dosunmu, O.O., ... Idris, J.T. (2013). EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS). Croatian Journal of Fisheries, 71 (1), 11-18. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/101154
MLA 8th Edition
Adeyemi, Kazeem Dauda, et al. "EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS)." Croatian Journal of Fisheries, vol. 71, br. 1, 2013, str. 11-18. https://hrcak.srce.hr/101154. Citirano 10.12.2019.
Chicago 17th Edition
Adeyemi, Kazeem Dauda, Aminat Mustapha Ahmed El-Imam, Ayotunde Oluwatunbo Olorunsanya, Foluke Eunice Sola-ojo, Kehinde Mathias Okukpe, Olusegun Oyeshina Dosunmu, Rafiat Morolayo Shittu i John Tolulope Idris. "EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS)." Croatian Journal of Fisheries 71, br. 1 (2013): 11-18. https://hrcak.srce.hr/101154
Harvard
Adeyemi, K.D., et al. (2013). 'EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS)', Croatian Journal of Fisheries, 71(1), str. 11-18. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/101154 (Datum pristupa: 10.12.2019.)
Vancouver
Adeyemi KD, Ahmed El-Imam AM, Olorunsanya AO, Sola-ojo FE, Okukpe KM, Dosunmu OO i sur. EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS). Croatian Journal of Fisheries [Internet]. 2013 [pristupljeno 10.12.2019.];71(1):11-18. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101154
IEEE
K.D. Adeyemi, et al., "EFFECT OF MORINGA OLEIFERA MARINADE ON PROXIMATE COMPOSITION AND SENSORY CHARACTERISTICS OF SMOKE-DRIED AFRICAN CATFISH (CLARIAS GARIEPINUS)", Croatian Journal of Fisheries, vol.71, br. 1, str. 11-18, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/101154. [Citirano: 10.12.2019.]

Sažetak
Ovim istraživanjem izmjeren je učinak marinade Moringa oleifera na kemijski sastav i organoleptička svojstva dimljenog soma pomoću faktorskg eksperimenta 6x8. Eksperimentalna obrada uključivala je kontrolu, marinadu Moringa oleifera (MOM) od 1, 2 i 3% (w/v), otopine rasola od 5% i butil-hidroksil-anisola (BHA) od 0,2% (w/v). Izvađena je utroba devedeset riba prosječne težine 230±8 g, oprane su te im je nasumce određena vrsta tretmana. Nakon toga ribe su se dva sata namakale u otopinama te potom bile dimljene dvanaest sati. Nakon dimljenja, ribe su spremane u vakuumske mrežaste kutije te su ostavljene na policama laboratorija na sobnoj temperaturi (37±20C) tijekom 8 tjedana. Uzimani su uzorci svakih sedam dana za kemijsku i senzornu analizu. Neposredna analiza je pokazala da je marinada Moringa oleifera (MOM) smanjila udio vlažnosti kod dimljenih uzoraka ribe tijekom skladištenja. Dehidrirajuće svojstvo MOM-a je ovisilo o koncentraciji te su uzorci tretiranih s MOM-om od 3% imali najniži udio vlažnosti, što se znatno razlikovalo od drugih načina obrade. Nije bilo značajnije razlike u dehidrirajućim svojstvima MOM-a od 1% i 2% te uzoraka koji su tretirani solju. Sve razine MOM-a su poboljšale i održale udio proteina, pepela i masti kod uzoraka dimljene ribe. Senzorne ocjene nisu pokazale značajne razlike među načinima obrade u smislu boje, okusa, sočnosti i ukupne prihvatljivosti uzoraka ribe. Marinada Moringa oleifera se može koristiti za očuvanje kvalitete dimljenog afričkog soma koji se skladišti dva mjeseca.

Ključne riječi
Moringa; marinada; dimljena riba; rasol

Hrčak ID: 101154

URI
https://hrcak.srce.hr/101154

[engleski]

Posjeta: 1.093 *