hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce

Zdravko Barać ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Ilica 101, 10000 Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč
Marija Špehar

Puni tekst: hrvatski, pdf (419 KB) str. 81-90 preuzimanja: 512* citiraj
APA 6th Edition
Barać, Z., Mioč, B. i Špehar, M. (2013). Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce. Mljekarstvo, 63 (2), 81-90. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/102503
MLA 8th Edition
Barać, Zdravko, et al. "Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce." Mljekarstvo, vol. 63, br. 2, 2013, str. 81-90. https://hrcak.srce.hr/102503. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Barać, Zdravko, Boro Mioč i Marija Špehar. "Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce." Mljekarstvo 63, br. 2 (2013): 81-90. https://hrcak.srce.hr/102503
Harvard
Barać, Z., Mioč, B., i Špehar, M. (2013). 'Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce', Mljekarstvo, 63(2), str. 81-90. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/102503 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Barać Z, Mioč B, Špehar M. Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2021.];63(2):81-90. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/102503
IEEE
Z. Barać, B. Mioč i M. Špehar, "Utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paške ovce", Mljekarstvo, vol.63, br. 2, str. 81-90, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/102503. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija i redoslijeda laktacije, sezone janjenja i stada na udjele mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paških ovaca. U tu su svrhu korišteni zapisi 21.033 dnevne kontrole mliječnosti prikupljeni od 2.332 ovce koje su se ojanjile u razdoblju od studenog 2003. do svibnja 2008. godine. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 32 stada (23 sa jugozapadnog i 9 sa sjeveroistočnog dijela otoka Paga). Mliječnost ovaca te sadržaj mliječne masti i bjelančevina u mlijeku utvrđeni su redovitim mjesečnim kontrolama mliječnosti koje su provedene AT4 metodom. Stadij laktacije opisan Ali-Schaefferovom laktacijskom krivuljom ugniježđenom unutar uzgojnog područja statistički je značajno (P<0,0001) utjecao na kemijski sastav mlijeka paških ovaca. Korigirani prosječni udjeli mliječne masti i bjelančevina su bili najniži u prvim tjednima laktacije (između dvadesetog i tridesetog dana) te su se postupno povećavali prema kraju laktacije. Redoslijed laktacije također je utjecao (P<0,0001) na promjenu udjela mliječne masti i bjelančevina u mlijeku. Najviše korigirane prosječne vrijednosti mliječne masti i bjelančevina u mlijeku utvrđene su u ovaca u osmoj laktaciji. Isto tako utvrđena je razlika u kemijskom sastavu mlijeka (P<0,0001) obzirom na sezonu janjenja. U mlijeku paških ovaca ojanjenih u prosincu 2003. godine utvrđena je najviša korigirana prosječna vrijednost udjela mliječne masti dok je najniža vrijednost utvrđena u mlijeku ovaca ojanjenih tijekom veljače 2004. godine. Najviša korigirana prosječna vrijednost udjela bjelančevina zabilježena je tijekom prosinca 2004., a najniža u prosincu 2005. godine. Utvrđen je statistički značajan (P<0,0001) utjecaj stada ugniježđen unutar uzgojnog područja na kemijski sastav mlijeka. U stadima ovaca sa sjeveroistočnog dijela otoka korigirani prosječni udio mliječne masti i bjelančevina bio je varijabilniji u odnosu na vrijednosti utvrđene u stadima ovaca sa jugozapadnog dijela otoka. Poznavanje utjecaja navedenih čimbenika na kemijski sastav mlijeka paških ovaca uzgajivačima može biti od značajne pomoći u organiziranju proizvodnje na njihovim gospodarstvima.

Ključne riječi
paška ovca; udio mliječne masti i bjelančevina; uzgojno područje; stadij i redoslijed laktacije; sezona janjenja; stado

Hrčak ID: 102503

URI
https://hrcak.srce.hr/102503

[engleski]

Posjeta: 1.054 *