hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja

Greta Krešić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3432-2687 ; Katedra za hranu i prehranu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci, Primorska 42, pp 97, 51410 Opatija, Hrvatska
Mihela Dujmović
Milena L. Mandić
Nikolina Mrduljaš

Puni tekst: hrvatski, pdf (379 KB) str. 158-171 preuzimanja: 2.701* citiraj
APA 6th Edition
Krešić, G., Dujmović, M., L. Mandić, M. i Mrduljaš, N. (2013). Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja. Mljekarstvo, 63 (3), 158-171. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/106573
MLA 8th Edition
Krešić, Greta, et al. "Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja." Mljekarstvo, vol. 63, br. 3, 2013, str. 158-171. https://hrcak.srce.hr/106573. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Krešić, Greta, Mihela Dujmović, Milena L. Mandić i Nikolina Mrduljaš. "Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja." Mljekarstvo 63, br. 3 (2013): 158-171. https://hrcak.srce.hr/106573
Harvard
Krešić, G., et al. (2013). 'Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja', Mljekarstvo, 63(3), str. 158-171. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/106573 (Datum pristupa: 16.10.2019.)
Vancouver
Krešić G, Dujmović M, L. Mandić M, Mrduljaš N. Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 16.10.2019.];63(3):158-171. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/106573
IEEE
G. Krešić, M. Dujmović, M. L. Mandić i N. Mrduljaš, "Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja", Mljekarstvo, vol.63, br. 3, str. 158-171, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/106573. [Citirano: 16.10.2019.]

Sažetak
Mlijeko zdravih, normalno uhranjenih dojilja univerzalno je prepoznato kao "zlatni standard" za prehranu djeteta, a dojenje prvih šest mjeseci osigurava opskrbu dječjeg organizma tvarima neophodnim za pravilan rast i razvoj. Tijekom prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka mijenja se kroz tri faze: kolostrum, prijelazno i zrelo mlijeko. Zrelo mlijeko koje se izlučuje nakon 16. dana laktacije prosječno sadrži 3,4-4,5 % masti. Masti majčinog mlijeka osim što predstavljaju glavni izvor energije, čineći oko 40-55 % djetetovog ukupnog energetskog unosa, osiguravaju dječjem organizmu opskrbu vitaminima topljivim u mastima i esencijalnim masnim kiselinama. U radu su prikazana aktualna saznanja o majčinom mlijeku, mastima majčinog mlijeka te utjecaju prehrane dojilja na sastav masnih kiselina mlijeka. Majčino mlijeko sadrži esencijalne masne kiseline - linolnu (C18:2n-6) i alfalinolensku (C18:3n-3), kao i njihove višestruko nezasićene dugolančane metabolite, među kojima su najznačajnije arahidonska (C20:4n-6) i dokozaheksaenska (C22:6n-3) kiselina. Od posebnog značaja je zastupljenost dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina radi njihovog doprinosa normalnom razvoju oka i mozga dojenčadi. Udio ovih masnih kiselina u mlijeku odraz je majčinog prehrambenog unosa. Prehrana bogata ribom i morskim plodovima pozitivno korelira s koncentracijom
višestruko nezasićenih masnih kiselina (posebno dokozaheksaenske) u majčinom mlijeku. Istraživanja
su pokazala da suplementacija dokozaheksaenskom kiselinom tijekom posljednjeg tromjesečja
trudnoće i tijekom razdoblja dojenja značajno povećava njezinu koncentraciju u mlijeku.

Ključne riječi
dojenje; masne kiseline; višestruko nezasićene masne kiseline; prehrana

Hrčak ID: 106573

URI
https://hrcak.srce.hr/106573

[engleski]

Posjeta: 3.584 *