hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva s kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja γ-kazeina

Jasminka Špoljarić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4670-8816 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nataša Mikulec
Dijana Plavljanić
Biljana Radeljević
Jasmina Havranek
Neven Antunac

Puni tekst: engleski, pdf (642 KB) str. 115-121 preuzimanja: 901* citiraj
APA 6th Edition
Špoljarić, J., Mikulec, N., Plavljanić, D., Radeljević, B., Havranek, J. i Antunac, N. (2013). Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein. Mljekarstvo, 63 (3), 115-121. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/106581
MLA 8th Edition
Špoljarić, Jasminka, et al. "Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein." Mljekarstvo, vol. 63, br. 3, 2013, str. 115-121. https://hrcak.srce.hr/106581. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Špoljarić, Jasminka, Nataša Mikulec, Dijana Plavljanić, Biljana Radeljević, Jasmina Havranek i Neven Antunac. "Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein." Mljekarstvo 63, br. 3 (2013): 115-121. https://hrcak.srce.hr/106581
Harvard
Špoljarić, J., et al. (2013). 'Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein', Mljekarstvo, 63(3), str. 115-121. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/106581 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Špoljarić J, Mikulec N, Plavljanić D, Radeljević B, Havranek J, Antunac N. Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 17.09.2019.];63(3):115-121. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/106581
IEEE
J. Špoljarić, N. Mikulec, D. Plavljanić, B. Radeljević, J. Havranek i N. Antunac, "Proving the adulteration of ewe and goat cheeses with cow milk using the reference method of isoelectric focusing of γ-casein", Mljekarstvo, vol.63, br. 3, str. 115-121, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/106581. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Cilj rada bio je uvesti referentnu metodu za dokazivanje kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima (EC 273/08), radi zaštite proizvođača i potrošača od krivotvorenja i imitacija, te usklađivanja sa zahtjevima domaćeg i EU tržišta. Metoda obuhvaća izolaciju kazeina iz sira, izoelektrično fokusiranje γ2- i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina s plazminom, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka denzitometrijom. Proizvod od ovčjeg ili kozjeg mlijeka smatra se patvorenim ukoliko se dokaže prisutnost od minimalno 1 % kravljeg mlijeka. U svrhu kvantitativnog određivanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u sirevima, pripremljene su standardne smjese kravljeg i ovčjeg, odnosno kravljeg i kozjeg mlijeka s 0; 0,5; 1; 2; 5; 10; 25; 50; 75 i 100 % (v/v) kravljeg mlijeka. Kvantifikacija je provedena određivanjem odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina prema ovčjim/kozjim, u pripremljenim standardima sireva. Izračunate su kalibracijske krivulje odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina (izračunatih kao postotak od ukupnih γ-kazeina) u odnosu na relativni postotak kravljeg mlijeka u smjesi. Metoda se pokazala prikladnom za detekciju sirovog i toplinski obrađenog kravljeg mlijeka u svježim i zrelim sirevima, proizvedenih od ovčjeg ili kozjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Ključne riječi
patvorenje sira; izoelektrično fokusiranje (IEF); γ-kazein; identifikacija vrste mlijeka; ovčji sir; kozji sir

Hrčak ID: 106581

URI
https://hrcak.srce.hr/106581

[engleski]

Posjeta: 1.345 *