hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Dragoljub Gavarić

Puni tekst: hrvatski, pdf (929 KB) str. 16-22 preuzimanja: 144* citiraj
APA 6th Edition
Ostojić, M. i Gavarić, D. (1986). Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije. Mljekarstvo, 36 (1), 16-22. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/108697
MLA 8th Edition
Ostojić, Mihailo i Dragoljub Gavarić. "Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije." Mljekarstvo, vol. 36, br. 1, 1986, str. 16-22. https://hrcak.srce.hr/108697. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Ostojić, Mihailo i Dragoljub Gavarić. "Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije." Mljekarstvo 36, br. 1 (1986): 16-22. https://hrcak.srce.hr/108697
Harvard
Ostojić, M., i Gavarić, D. (1986). 'Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije', Mljekarstvo, 36(1), str. 16-22. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/108697 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Ostojić M, Gavarić D. Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije. Mljekarstvo [Internet]. 1986 [pristupljeno 17.09.2019.];36(1):16-22. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/108697
IEEE
M. Ostojić i D. Gavarić, "Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije", Mljekarstvo, vol.36, br. 1, str. 16-22, 1986. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/108697. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Primjena ultrafiltracije mlijeka u izradi sireva postiže sve zapaženije rezultate. Zato je ona predmet mnogih ispitivanja i utvrđivanja prednosti koje sa sobom donosi. U ovom radu je ispitivan različit sadržaj i međusobni odnos pojedinih proteinskih frakcija kod sireva različite vrste, različitog stepena zrelosti, različitog načina skladištenja i pakovanja. Ispitivani su bijeli meki sir, somborski sir, vrsta polutvrdog sira i topljeni i dr., proizvedeni procesima ultrafiltracije. Utvrđeno je da se u relativnim i apsolutnim odnosima poboljšava biološka vrijednost sireva, zbog povećanog sadržaja proteina surutke.

Ključne riječi
sir; ultrafiltracija; proteinski sastav

Hrčak ID: 108697

URI
https://hrcak.srce.hr/108697

[engleski]

Posjeta: 248 *