Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UPOTREBA SJEMENA FERMENTIRANOG MANGA (Mangifera indica) U HRANIDBI MLAĐI TILAPIJE (Oreochromis niloticus)

Samuel Olubodun Obasa ; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Segun Peter Alatise ; National Institute of Freshwater Research, New Busa, Niger State, Nigeria
Isaac Tunde Omoniyi ; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Wilfred Olusegun Alegbeleye ; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria
Francisca Adebukola George ; Federal University of Agriculture, Department of Aquaculture and Fisheries Management, P. M. B. 2240, Abeokuta, Ogun State, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 131 Kb

str. 116-123

preuzimanja: 1.739

citiraj


Sažetak

Ovim istraživanjem prikazana je upotreba sjemena fermentiranog manga kao zamjene za žuti kukuruz u hrandibi mlađi tilapije, Oreochronis niloticus (4,76±0,32g). Žuti kukuruz zamijenjen je s pet izoazotnih (35% sirovih bjelančevina) i približno toliko izoenergetskih (3400 ME Kcal/kg) oblika hranidbe sjemenom manga u sljedećim postocima: FMS 0% (FMS0/kontrolna skupina), 25% (FMS25), 50% (FMS50), 75% (FMS75) i 100% (FMS100). Hranidba riba eksperimentalnom hranom vršena je 84 dana na razini od 5% njihove tjelesne težine. Alkaloidi su bili najbrojniji (2,32%) od štetnih prehrambenih faktora analiziranih u FMS-u, dok je postotak oksalata bio najmanji (0,84%). Analiza je pokazala kako je kalij najzastupljeniji od minerala (8,91%), dok je bakar najmanje zastupljen (0,01 mg/g). Omjer povećane težine, specifične stope rasta i utjecaja promjene prehrane bio je sličan u FMS0 i FMS50 oblicima novih načina hranidbe (p>0,05). Oblik hranidbe riba FMS0 imao je najveći omjer djelotvornih bjelančevina (1,88). Probavljivost bjelančevina smanjila se povećanjem dijetetskog FMS-a, dok se probavljivost ugljikohidrata povećala. Dobiveni rezultati pokazuju mogućnost zamjene žutog kukuruza sjemenom fermentiranog manga u hrandibi tilapija do 50% bez da taj oblik hranidbe utječe na rast, iskoristivost nutritivnih sastojaka i probavljivost bjelančevina prilikom hranidbe mlađi tilapije.

Ključne riječi

fermentacija; sjeme manga; probavljivost nutrijenata; tilapija; neprehrambeni faktori

Hrčak ID:

108850

URI

https://hrcak.srce.hr/108850

Datum izdavanja:

1.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.507 *