hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Marić
Jovan Zec

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 266-277 preuzimanja: 460* citiraj
APA 6th Edition
Carić, M., Gavarić, D., Marić, S. i Zec, J. (1977). Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus. Mljekarstvo, 27 (12), 266-277. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109745
MLA 8th Edition
Carić, Marijana, et al. "Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus." Mljekarstvo, vol. 27, br. 12, 1977, str. 266-277. https://hrcak.srce.hr/109745. Citirano 07.06.2020.
Chicago 17th Edition
Carić, Marijana, Dragoljub Gavarić, Spasenija Marić i Jovan Zec. "Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus." Mljekarstvo 27, br. 12 (1977): 266-277. https://hrcak.srce.hr/109745
Harvard
Carić, M., et al. (1977). 'Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus', Mljekarstvo, 27(12), str. 266-277. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/109745 (Datum pristupa: 07.06.2020.)
Vancouver
Carić M, Gavarić D, Marić S, Zec J. Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus. Mljekarstvo [Internet]. 1977 [pristupljeno 07.06.2020.];27(12):266-277. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109745
IEEE
M. Carić, D. Gavarić, S. Marić i J. Zec, "Jednostavne i brze metode za ustanovljavanje i dokazivanje bakteriofaga kulture Streptococcus thermophilus", Mljekarstvo, vol.27, br. 12, str. 266-277, 1977. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109745. [Citirano: 07.06.2020.]

Sažetak
Za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka koriste se čiste ili miješane kulture Streptococcus i Lactobaccillus. Navedene bakterije transformiraju pod anaerobnim uvjetima laktozu u mliječnu kiselinu kao glavni proizvod ovog biokemijskog procesa. Nastala mliječna kiselina reagira sa kalcijem iz kalcij-kazeinatno-kalcij-fosfatnog kompleksa stvarajući laktate, čime prouzrokuje destabilizaciju kazeina pri pH = 5,3 i nastajanje gela (pri pH = 2,3-4,6).

Ključne riječi
mlijeko; Streptococcus thermophilus; bakteriofag

Hrčak ID: 109745

URI
https://hrcak.srce.hr/109745

[engleski]

Posjeta: 670 *