hrcak mascot   Srce   HID

Obnovljeni život : časopis za filozofiju i religijske znanosti, Vol. 68. No. 3., 2013.

Pregledni rad

Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci

Predrag Haramija   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1675-4996 ; Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Zagreb, Hrvatska
Emil Heršak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9536-2746 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Đuro Njavro ; Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, PDF (164 KB) str. 399-415 preuzimanja: 552* citiraj
APA 6th Edition
Haramija, P., Heršak, E. i Njavro, Đ. (2013). Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci. Obnovljeni život, 68. (3.), 399-415. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/110528
MLA 8th Edition
Haramija, Predrag, et al. "Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci." Obnovljeni život, vol. 68., br. 3., 2013, str. 399-415. https://hrcak.srce.hr/110528. Citirano 16.02.2019.
Chicago 17th Edition
Haramija, Predrag, Emil Heršak i Đuro Njavro. "Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci." Obnovljeni život 68., br. 3. (2013): 399-415. https://hrcak.srce.hr/110528
Harvard
Haramija, P., Heršak, E., i Njavro, Đ. (2013). 'Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci', Obnovljeni život, 68.(3.), str. 399-415. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/110528 (Datum pristupa: 16.02.2019.)
Vancouver
Haramija P, Heršak E, Njavro Đ. Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci. Obnovljeni život [Internet]. 2013 [pristupljeno 16.02.2019.];68.(3.):399-415. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/110528
IEEE
P. Haramija, E. Heršak i Đ. Njavro, "Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci", Obnovljeni život, vol.68., br. 3., str. 399-415, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/110528. [Citirano: 16.02.2019.]

Sažetak
Istražujući mogućnosti proizvodnje hrane u svijetu i Republici Hrvatskoj, autori se usmjeruju na stanje temeljnoga resursa za proizvodnju hrane – obradiva tla. Dobivene podatke potom uspoređuju s demografskim pokazateljima. Dolazi se do spoznaje da će, iako je dosad proizvodnja hrane uspješno pratila porast stanovništva, ne promijeni li se ponašanje ljudi, u skoroj budućnosti glad postati sve raširenija. Naime, obradiva tla u svijetu sve je manje i bez značajnoga iskoraka znanosti te zaštite obradiva tla od devastacije, ne može se očekivati porast proizvodnje hrane. Najavljivano iscrpljivanje naftnih izvora (a nafta je temelj moderne poljoprivrede) također otežava situaciju. Neke od posljedica već su vidljive, poput porasta cijena hrane i fenomena grabeži za zemljom. Njima su najviše pogođeni najsiromašniji. To je sve važnije ekonomsko i etičko pitanje. U članku se autori osvrću i na teoriju T. R. Malthusa te završno pokušavaju ukazati na moralno ispravne odgovore.

Ključne riječi
stanovništvo; proizvodnja hrane; obradive površine; Malthusova teorija

Hrčak ID: 110528

URI
https://hrcak.srce.hr/110528

[engleski]

Posjeta: 793 *