hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Karakteristike kvalitete izabranih proizvoda od mlijeka u Srbiji

Ilija Djekic
Jelena Miocinovic   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov
Snezana Ivanovic
Nada Smigic

Puni tekst: engleski, pdf (315 KB) str. 228-236 preuzimanja: 1.145* citiraj
APA 6th Edition
Djekic, I., Miocinovic, J., Pisinov, B., Ivanovic, S. i Smigic, N. (2013). Quality characteristics of selected dairy products in Serbia. Mljekarstvo, 63 (4), 228-236. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/111101
MLA 8th Edition
Djekic, Ilija, et al. "Quality characteristics of selected dairy products in Serbia." Mljekarstvo, vol. 63, br. 4, 2013, str. 228-236. https://hrcak.srce.hr/111101. Citirano 27.11.2021.
Chicago 17th Edition
Djekic, Ilija, Jelena Miocinovic, Boris Pisinov, Snezana Ivanovic i Nada Smigic. "Quality characteristics of selected dairy products in Serbia." Mljekarstvo 63, br. 4 (2013): 228-236. https://hrcak.srce.hr/111101
Harvard
Djekic, I., et al. (2013). 'Quality characteristics of selected dairy products in Serbia', Mljekarstvo, 63(4), str. 228-236. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/111101 (Datum pristupa: 27.11.2021.)
Vancouver
Djekic I, Miocinovic J, Pisinov B, Ivanovic S, Smigic N. Quality characteristics of selected dairy products in Serbia. Mljekarstvo [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2021.];63(4):228-236. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111101
IEEE
I. Djekic, J. Miocinovic, B. Pisinov, S. Ivanovic i N. Smigic, "Quality characteristics of selected dairy products in Serbia", Mljekarstvo, vol.63, br. 4, str. 228-236, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/111101. [Citirano: 27.11.2021.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti usuglašenost izabranih karakteristika kvalitete komercijalnih proizvoda od mlijeka sa zahtjevima zakonske regulative Republike Srbije. Uzorkovano je 706 različitih proizvoda i obuhvaćeni su mlijeko (pasterizirano i UHT), fermentirani proizvodi od mlijeka (jogurt i kiselo mlijeko) i mlijeko u prahu (punomasno mlijeko u prahu i obrano mlijeko u prahu). Svi proizvodi prikupljeni su s tržišta a ovisno o vrsti proizvoda, analizirani su mliječna mast, pH vrijednost, udjel vode i proteini. Rezultati su tumačeni u odnosu na kapacitet mljekara u kojima su proizvedeni. Osim u slučaju fermentiranih proizvoda od mlijeka sa sadržajem mliječne masti od 3,2 %, sve ostale karakteristike bile su u skladu s vrijednostima zahtijevanim u zakonskoj regulativi. Istraživanjem je uočeno da su u mljekarama manjeg kapaciteta veća variranja vrijednosti karakteristika kvalitete proizvoda od mlijeka.

Ključne riječi
kvaliteta; fermentirani napici; mlijeko; mlijeko u prahu; regulativa

Hrčak ID: 111101

URI
https://hrcak.srce.hr/111101

[engleski]

Posjeta: 1.940 *