Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Transportni stres i kakvoća svinjskog mesa

Domagoj Ovničević ; Ravlić UTD, Čvrsnička 4, Osijek, Hrvatska
doc. Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d; Osijek, Hrvatska
Boris Lukić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d; Osijek, Hrvatska
prof. Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d; Osijek, Hrvatska
Ljiljana Segedi, prof. ; Prirodoslovno-matematički fakultet; Pučko otvoreno učilište Kotva; Braće Hanžek 19, Petrinja, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 549 Kb

str. 291-298

preuzimanja: 457

citiraj


Sažetak

U radu se raspravlja o uvijek aktualnoj temi, utjecaju stresa uslijed transporta na kakvoću svinjskog mesa. U osvrtu na stres opisani su
čimbenici i postupci koji pridonose tom fi ziološkom stanju kao i neke novije defi nicije ovog stanja u životinja za klanje. U radu se daje
i kratki opis najčešćih biokemijskih pokazatelja stresa: mliječne kiseline (laktata), kreatin fosfokinaze (CPK) i kortizola. Nadalje se daje pregled radova autora koji su izučavali utjecaj transporta i stresa koji posljedično nastaje u svinja na različita svojstva kakvoće svinjskog mesa. Na kraju se raspravlja o mogućnostima i načinima ublažavanja transportnog stresa s ciljem poboljšavanja kakvoće mesa svinja. Zaključno se daju određene preporuke za pristupanje rješavanju poremećaja kakvoće mesa svinja izučavanjem čimbenika koji utječu na pojavu transportnog stresa te načinima njegovog umanjivanja odmorom prije klanja, kontroliranjem mikroklimatskih uvjeta u depou klaonice i hranidbenim tretmanom prije transporta ili neposredno prije klanja.

Ključne riječi

transport svinja; stres; kakvoća svinjskog mesa

Hrčak ID:

112123

URI

https://hrcak.srce.hr/112123

Datum izdavanja:

15.8.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.420 *