Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

NUTRITIVNE ALERGIJE

Sena Šadić ; Klinika za kožne bolesti, UKC Tuzla, Trnovac bb., 75000 Tuzla, BiH
Zeira Maltez Ćatić ; JU Dom zdravlja TravnikTravnik, BiH


Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 28-35

preuzimanja: 980

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 28-35

preuzimanja: 1.115

citiraj


Sažetak

Nutritivne alergije su prvenstveno rezultat imunološke reakcije nakon konzumiranja određene vrste hrane. Kliničke manifestacije alergija izazvanih alergenima hrane mogu se ispoljiti znacima i simptomima od strane svih organa i organskih sistema. Nepovoljan imunološki odgovor na hranu se javlja u 3% do 4% odrasle populacije i u 5% kod djece. Mehanizam imunoloških reakcija može biti IgE zavisan (reaginski tip reakcije) i IgE nezavisan (imunokompleksni, kasni i izuzetno rijetko citotoksični tip reakcije). Gastrointestinalna mukoza predstavlja ulazna vrata, ali i barijeru za antigene koji se unose hranom. Najčešći nutritivni alergeni koji izazivaju alergijske reakcije su: mlijeko, jaja, pšenica, soja, kikiriki, orašasti plodovi, riba i školjke. U terapiji nutritivnih alergija ispituju se alergen-specifičan pristup gdje se pokušavaju mijenjati alergijske reakcije na alergene hrane i alergen- nespecifični tretmani koji su usmjereni na moduliranje ukupne alergijske reakcije koji bi magao biti koristan za osobe sa višestrukim alergijama.

Ključne riječi

alergija; hrana; nutritivni alergeni

Hrčak ID:

112897

URI

https://hrcak.srce.hr/112897

Datum izdavanja:

15.7.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.254 *