Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ulje Fusarium spp. iz sirutke kao supstrata

Arzu Akpinar-Bayizit ; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Tulay Ozcan ; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Lutfiye Yilmaz-Ersan orcid id orcid.org/0000-0002-8482-5055 ; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey
Fikri Basoglu ; Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa-Turkey


Puni tekst: engleski pdf 187 Kb

str. 111-118

preuzimanja: 1.856

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost sineteze ulja Fusarium spp. koristeći deproteiniziranu sirutku kao izvor ugljika. Ukupni lipidi akumulirani u biomasi gljiva utvrđeni su u rasponu od 0,1467-0,8661 mg lipida po mg biomase. Plinskom kromatografijom utvrđeno je da su glavni sastojci sintetiziranih mikrobnih lipida Fusarium spp: palmitinska kiselina (C16:0), palmitoleinska kiselina (C16:1), stearinska kiselina (C18:0), oleinska kiselina (C18:1) i linolna kiselina (C18:2), te se može zaključiti da je sirutka učinkovit medij za sintezu lipida Fusarium spp.

Ključne riječi

ulje mikrobnog porijekla; sirutka; Fusarium spp

Hrčak ID:

121605

URI

https://hrcak.srce.hr/121605

Datum izdavanja:

21.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.678 *