hrcak mascot   Srce   HID

In memoriam, Nekrolog, Obituarij

Josip Defilippis (1930.-2013.)

Josip Gugić ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV. 30, 22300 Knin, Hrvatska

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
Naš istaknuti agrarni ekonomist i ruralni sociolog te član Hrvatskog agroekonomskog društva, prof. dr. sc. Josip Defilippis, preminuo je 12. lipnja 2013. godine u Splitu, u 83. godini života. Josip Defilippis rođen je 6. lipnja 1930. godine u Nerežišću, na otoku Braču. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu. Diplomirao je 1954. godine na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tri akademske godine proveo je na studijima ekonomike poljoprivrede i ruralne sociologije u Italiji i Francuskoj. Doktorski rad naslova „Mogućnost primjene različitih metoda regionalnog planiranja poljoprivrede u Dalmaciji“ obranio je 1971. godine.

Nakon završetka studija, od 1955. do 1958. godine, radio je u Poljoprivrednoj stanici Supetar na otoku Braču, a od 1958. do 1993. godine u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Godine 1968. utemeljio je institutski Odsjek za ekonomiku i planiranje poljoprivrede, koji kasnije mijenja naziv u Zavod za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela, na čijem je čelu bio do svog odlaska u mirovinu 1993. godine. Od 1972. do 1989. godine bio je direktor Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša i kroz to razdoblje Institut se afirmirao kao respektabilna znanstvena ustanova na Sredozemlju te je razvio bogatu međunarodnu znanstveno-stručnu suradnju.

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu bio je redoviti profesor i nositelj predmeta „Ekonomika mediteranske poljoprivrede“ i „Ekologija i razvoj“. Također, bio je i dugogodišnji član uredništva časopisa „Sociologija sela“.

U svojoj znanstvenoj djelatnosti, prof. dr. sc. Josip Defilippis bavio se istraživanjima poljoprivrede i sela pristupajući im kao jedinstvenom ekonomskom i sociološkom problemu razvoja, po čemu je njegov znanstveni opus bio prepoznatljiv u našoj znanstveno-stručnoj literaturi. Bio je najvrsniji poznavatelj socioekonomske tematike mediteranskog ruralnog područja. Autor je više od stotinu znanstvenih radova te niza stručnih studija.

U suautorstvu je objavio dvije knjige: sveučilišni udžbenik Ekonomika poljoprivrede (1980.) i monografiju Mješovita domaćinstva i seljaci radnici u Jugoslaviji (1980.). Samostalno je objavio sedam knjiga: Strukturne promjene na selu mediteranskog područja Jugoslavije (1971.), Seosko stanovništvo i naselje (1980.), Obiteljska gospodarstva Hrvatske (1993.), Dalmatinsko selo u promjenama (1997.), Dalmatinska poljoprivreda u prošlosti (2001.), Ekonomika poljoprivrede (2002.) te Poljoprivreda i razvoj (2005.). Za sveučilišni udžbenik Ekonomika poljoprivrede dobio je nagradu „Josip Juraj Strossmayer“ za znanstveno stvaralaštvo u području društvenih znanosti u 2002. godini. Svojim bogatim stvaralačkim opusom i znanstvenim doprinosom prof. dr. sc. Josip Defilippis obilježio je razvoj hrvatske agroekonomske i ruralno-sociološke misli tijekom posljednjih pet desetljeća. Odlaskom prof. dr. sc. Josipa Defilippisa hrvatska znanstvena i ukupna akademska zajednica ostala je bez svog značajnog člana, međunarodno afirmiranog znanstvenika iz područja agrarne ekonomike i ruralne sociologije, koji je bio svestrani promotor ovih znanstvenih disciplina. Neka je vječna slava i hvala uvaženom profesoru, zaslužnom znanstveniku i nadasve velikom čovjeku

prof. dr. sc. Josipu Defilippisu.,
doc. dr. sc. Josip Gugić, prof. v. š.

Hrčak ID: 125557

URI
https://hrcak.srce.hr/125557

Posjeta: 334 *