hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure

Julia Hricova ; Faculty of Environmental and Manufacturing Technology, Technical University in Zvolen, Studentska 26, 96053 Zvolen, Slovakia
Martin Kovac ; Faculty of Material Science and Technology in Trnava, Slovak University of Technology in Bratislava, Bottova 25, 917 24 Trnava, Slovakia
Peter Sugar   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9499-5672 ; Faculty of Material Science and Technology in Trnava, Slovak University of Technology in Bratislava, Bottova 25, 917 24 Trnava, Slovakia

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 773-777 preuzimanja: 1.173* citiraj
APA 6th Edition
Hricova, J., Kovac, M. i Sugar, P. (2014). Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure. Tehnički vjesnik, 21 (4), 773-777. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/126072
MLA 8th Edition
Hricova, Julia, et al. "Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure." Tehnički vjesnik, vol. 21, br. 4, 2014, str. 773-777. https://hrcak.srce.hr/126072. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition
Hricova, Julia, Martin Kovac i Peter Sugar. "Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure." Tehnički vjesnik 21, br. 4 (2014): 773-777. https://hrcak.srce.hr/126072
Harvard
Hricova, J., Kovac, M., i Sugar, P. (2014). 'Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure', Tehnički vjesnik, 21(4), str. 773-777. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/126072 (Datum pristupa: 01.03.2021.)
Vancouver
Hricova J, Kovac M, Sugar P. Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure. Tehnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 01.03.2021.];21(4):773-777. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126072
IEEE
J. Hricova, M. Kovac i P. Sugar, "Eksperimentalno istraživanje brzog glodanja aluminijske legure", Tehnički vjesnik, vol.21, br. 4, str. 773-777, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126072. [Citirano: 01.03.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 773-777 preuzimanja: 397* citiraj
APA 6th Edition
Hricova, J., Kovac, M. i Sugar, P. (2014). Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy. Tehnički vjesnik, 21 (4), 773-777. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/126072
MLA 8th Edition
Hricova, Julia, et al. "Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy." Tehnički vjesnik, vol. 21, br. 4, 2014, str. 773-777. https://hrcak.srce.hr/126072. Citirano 01.03.2021.
Chicago 17th Edition
Hricova, Julia, Martin Kovac i Peter Sugar. "Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy." Tehnički vjesnik 21, br. 4 (2014): 773-777. https://hrcak.srce.hr/126072
Harvard
Hricova, J., Kovac, M., i Sugar, P. (2014). 'Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy', Tehnički vjesnik, 21(4), str. 773-777. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/126072 (Datum pristupa: 01.03.2021.)
Vancouver
Hricova J, Kovac M, Sugar P. Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy. Tehnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 01.03.2021.];21(4):773-777. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126072
IEEE
J. Hricova, M. Kovac i P. Sugar, "Experimental investigation of high speed milling of aluminium alloy", Tehnički vjesnik, vol.21, br. 4, str. 773-777, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/126072. [Citirano: 01.03.2021.]

Sažetak
Sve veći zahtjevi kupaca za kvalitetnijim proizvodima prisilili su proizvodnu industriju da neprestano usavršava kontrolu kvalitete i tehnologije obrade. Jedan od osnovnih postupaka rezanja metala je glodanje. Cilj ovoga rada je istražiti optimalne parametre rezanja legure AlMgSi (EN-AW 6060), jedne od najčešće korištenih legura aluminija, primjenom čeonih glodala od neobloženog cementnog karbida. Analizirao se utjecaj geometrije alata (ugao zavojnice) i reznih uvjeta (brzina rezanja i veličina posmaka) na površinsku obradu tijekom brzog glodanja aluminijske legure. Djelovanje parametara na površinsku hrapavost ustanovljeno je analizom varijance (ANOVA). Analizirano je djelovanje parametara rezanja na indekse hrapavosti površine. Rezultati su prodiskutirani i procijenjeni.

Ključne riječi
aluminijska legura; čeono glodalo; brzo glodanje; površinska hrapavost

Hrčak ID: 126072

URI
https://hrcak.srce.hr/126072

[engleski]

Posjeta: 2.017 *