hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401

Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka

Andreja Brezovečki ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mateja Čagalj ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nataša Mikulec ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Darija Bendelja Ljoljić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (257 KB) str. 217-227 preuzimanja: 1.599* citiraj
APA 6th Edition
Brezovečki, A., Čagalj, M., Antunac, N., Mikulec, N. i Bendelja Ljoljić, D. (2014). Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka. Mljekarstvo, 64 (4), 217-227. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401
MLA 8th Edition
Brezovečki, Andreja, et al. "Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 217-227. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Brezovečki, Andreja, Mateja Čagalj, Neven Antunac, Nataša Mikulec i Darija Bendelja Ljoljić. "Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 217-227. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401
Harvard
Brezovečki, A., et al. (2014). 'Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka', Mljekarstvo, 64(4), str. 217-227. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401
Vancouver
Brezovečki A, Čagalj M, Antunac N, Mikulec N, Bendelja Ljoljić D. Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):217-227. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401
IEEE
A. Brezovečki, M. Čagalj, N. Antunac, N. Mikulec i D. Bendelja Ljoljić, "Proizvodnja, sastav i svojstva kobiljeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 217-227, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0401

Sažetak
U većini zemalja svijeta kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno zbog svojih ljekovitih svojstava pa se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, te kao zamjena humanom mlijeku u prehrani novorođenčadi. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Cilj rada je prikazati kemijski sastav te najvažnija svojstva kobiljeg mlijeka kao i mogućnosti njegove primjene. Zbog visokog udjela proteina mliječnog seruma, kobilje mlijeko je bogat izvor esencijalnih aminokiselina i pogodno je za prehranu ljudi. Lipidi kobiljeg mlijeka sadrže manje triacilglicerola (oko 80 %) za razliku od humanog i kravljeg mlijeka (oko 98 % u oba mlijeka), dok je veći udio fosfolipida (oko 5 %) i slobodnih masnih kiselina (oko 9 %) u usporedbi s kravljim i humanim mlijekom. Kobilje mlijeko sadrži visoku koncentraciju višestruko nezasićenih masnih kiselina, nizak sadržaj kolesterola, visok udio laktoze te vitamina A, B i C.

Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta; terapeutska svojstva

Hrčak ID: 129928

URI
https://hrcak.srce.hr/129928

[engleski]

Posjeta: 2.174 *