hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402

Primjena elektronskog nosa i elektronskog jezika u mljekarskoj industriji

Milna Tudor Kalit ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Marković ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Quality Control, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Samir Kalit   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Quality Control, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Jasmina Havranek ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (562 KB) str. 228-244 preuzimanja: 2.533* citiraj
APA 6th Edition
Tudor Kalit, M., Marković, K., Kalit, S., Vahčić, N. i Havranek, J. (2014). Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry. Mljekarstvo, 64 (4), 228-244. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402
MLA 8th Edition
Tudor Kalit, Milna, et al. "Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 228-244. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Tudor Kalit, Milna, Ksenija Marković, Samir Kalit, Nada Vahčić i Jasmina Havranek. "Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 228-244. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402
Harvard
Tudor Kalit, M., et al. (2014). 'Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry', Mljekarstvo, 64(4), str. 228-244. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402
Vancouver
Tudor Kalit M, Marković K, Kalit S, Vahčić N, Havranek J. Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):228-244. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402
IEEE
M. Tudor Kalit, K. Marković, S. Kalit, N. Vahčić i J. Havranek, "Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 228-244, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0402

Sažetak
Elektronski nos i elektronski jezik predstavljaju instrumentalne sustave konstruirane u svrhu reprodukcije olfaktornog i okusnog senzorskog sustava čovjeka, a čiju osnovu čini niz senzora. Kompleksni podaci signala elektronskog nosa i elektronskog jezika, upotpunjeni multivarijantnim statističkim metodama omogućuju brze i učinkovite metode klasifikacije, razlikovanja, prepoznavanja i identifikacije uzoraka a također i predviđanja koncentracija različitih sastojaka. Široki spektar različitih senzora može biti uključen u izvedbu navedenih instrumentalnih sustava, osobito u slučaju elektronskog jezika, omogućujući brojne praktične primjene. U ovom radu dan je pregled karakteristika senzora i mogućnosti primjene elektronskog nosa i elektronskog jezika u mljekarskoj industriji.

Ključne riječi
elektronski nos; elektronski jezik; mljekarska industrija; klasifikacija; razlikovanje

Hrčak ID: 129929

URI
https://hrcak.srce.hr/129929

[engleski]

Posjeta: 2.995 *