hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404

Odabir sojeva bakterija mliječne kiseline sa sposobnošću proizvodnje egzopolisaharida izoliranih iz tradicionalnog jogurta regije Inner-Mongolija

Zhang Chun-lei ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Li Jia-qi ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Guo Hai-tao ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Wang Jie ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Xu Ri-hua ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China

Puni tekst: engleski, pdf (306 KB) str. 254-260 preuzimanja: 1.663* citiraj
APA 6th Edition
Chun-lei, Z., Jia-qi, L., Hai-tao, G., Jie, W. i Ri-hua, X. (2014). Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt. Mljekarstvo, 64 (4), 254-260. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404
MLA 8th Edition
Chun-lei, Zhang, et al. "Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 254-260. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Chun-lei, Zhang, Li Jia-qi, Guo Hai-tao, Wang Jie i Xu Ri-hua. "Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 254-260. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404
Harvard
Chun-lei, Z., et al. (2014). 'Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt', Mljekarstvo, 64(4), str. 254-260. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404
Vancouver
Chun-lei Z, Jia-qi L, Hai-tao G, Jie W, Ri-hua X. Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):254-260. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404
IEEE
Z. Chun-lei, L. Jia-qi, G. Hai-tao, W. Jie i X. Ri-hua, "Selection of exopolysaccharide-producing lactic acid bacteria isolates from Inner Mongolian traditional yoghurt", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 254-260, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404

Sažetak
U ovom radu ispitivana je sposobnost proizvodnje egzoplisaharida (EPS) u bakterija mliječne kiseline (BMK) izoliranih iz tradicionalnog jogurta regije Inner-Mongolija. Pri tom je nakon taloženja i dijalize etanola korištena metoda fenol-sumporne kiseline. Ukupni polisaharidi izolirani su iz MRS hranjivog bujona u kojemu su uz dodatak saharoze uzgajani odabrani sojevi BMK. Usporedba prinosa egzopolisaharida pokazala je da je među analiziranim sojevima BMK, soj označen brojem 37 imao najvišu sposobnost proizvodnje EPS i to u koncentraciji od 536.904 mg/L. Na temelju analize asimilacije različitih ugljikohidrata te sekvenciranja regije 16S rRNA i gena pheS soj je identificiran kao Leuconostoc citreum. Time je otkriven novi soj (Ln. citreum 37) sa sposobnošću proizvodnje EPS. Također je utvrđeno kako veličina kolonija nije u linearnoj korelaciji s prinosom EPS te se stoga ne može koristiti za nadzor sojeva sa sposobnošću proizvodnje EPS.

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; egzopolisaharidi; Leuconostoc spp; identifikacija; jogurt

Hrčak ID: 129931

URI
https://hrcak.srce.hr/129931

[engleski]

Posjeta: 2.039 *