hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409

Senzorska svojstva i kemijski sastav Šarskog sira s Kosova

Agim Rysha ; GIZ Projects, Rr. Gazmend Zajmi 24, 10000 Prishtina, Kosovo
Frane Delaš ; Department of Biochemical Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (281 KB) str. 295-303 preuzimanja: 569* citiraj
APA 6th Edition
Rysha, A. i Delaš, F. (2014). Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo. Mljekarstvo, 64 (4), 295-303. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409
MLA 8th Edition
Rysha, Agim i Frane Delaš. "Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo." Mljekarstvo, vol. 64, br. 4, 2014, str. 295-303. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Rysha, Agim i Frane Delaš. "Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo." Mljekarstvo 64, br. 4 (2014): 295-303. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409
Harvard
Rysha, A., i Delaš, F. (2014). 'Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo', Mljekarstvo, 64(4), str. 295-303. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409
Vancouver
Rysha A, Delaš F. Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo. Mljekarstvo [Internet]. 2014 [pristupljeno 23.07.2019.];64(4):295-303. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409
IEEE
A. Rysha i F. Delaš, "Sensory properties and chemical composition of Sharri cheese from Kosovo", Mljekarstvo, vol.64, br. 4, str. 295-303, 2014. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0409

Sažetak
Senzorska svojstva i kemijski sastav hrane vrlo su značajni jer pružaju informaciju o kvaliteti proizvoda te o njegovoj prihvatljivosti za krajnjeg korisnika. Provedena je procjena senzorskih karakteristika i kemijskog sastava planinskog sira od ovčjeg i kravljeg mlijeka pastirskih gospodarstava i od industrijskih proizvođača s Kosova. Testiranje potrošača provedeno je hedonističkom ljestvicom s 9 bodova kako bi se utvrdila prihvatljivost Šarskog sira. Također su analizirani kemijski pokazatelji (udio masti, udio masnoća u suhoj tvari, kiselost, proteini, mineralne tvari, te količina vode i natrija) u uzorcima sira u salamuri, pohranjenog 45 dana. Kemijska analiza i senzorska procjena pokazale su velike razlike u svojstvima, što ukazuje na potrebu da se standardizira proizvodnja Šarskog sira, kako u zanatskim tako i u industrijskim uvjetima.

Ključne riječi
Šarski sir; senzorska svojstva; kemijski sastav

Hrčak ID: 129936

URI
https://hrcak.srce.hr/129936

[engleski]

Posjeta: 1.056 *