hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja

Sonja Jozić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-7570-5799 ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Dražen Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Ivan Samardžić ; Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Ivane Brlić Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (883 KB) str. 1329-1336 preuzimanja: 327* citiraj
APA 6th Edition
Jozić, S., Bajić, D. i Samardžić, I. (2014). Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja. Tehnički vjesnik, 21 (6), 1329-1336. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/131326
MLA 8th Edition
Jozić, Sonja, et al. "Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja." Tehnički vjesnik, vol. 21, br. 6, 2014, str. 1329-1336. https://hrcak.srce.hr/131326. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition
Jozić, Sonja, Dražen Bajić i Ivan Samardžić. "Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja." Tehnički vjesnik 21, br. 6 (2014): 1329-1336. https://hrcak.srce.hr/131326
Harvard
Jozić, S., Bajić, D., i Samardžić, I. (2014). 'Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja', Tehnički vjesnik, 21(6), str. 1329-1336. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/131326 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver
Jozić S, Bajić D, Samardžić I. Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja. Tehnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 03.03.2021.];21(6):1329-1336. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/131326
IEEE
S. Jozić, D. Bajić i I. Samardžić, "Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja", Tehnički vjesnik, vol.21, br. 6, str. 1329-1336, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/131326. [Citirano: 03.03.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (883 KB) str. 1329-1336 preuzimanja: 267* citiraj
APA 6th Edition
Jozić, S., Bajić, D. i Samardžić, I. (2014). Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process. Tehnički vjesnik, 21 (6), 1329-1336. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/131326
MLA 8th Edition
Jozić, Sonja, et al. "Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process." Tehnički vjesnik, vol. 21, br. 6, 2014, str. 1329-1336. https://hrcak.srce.hr/131326. Citirano 03.03.2021.
Chicago 17th Edition
Jozić, Sonja, Dražen Bajić i Ivan Samardžić. "Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process." Tehnički vjesnik 21, br. 6 (2014): 1329-1336. https://hrcak.srce.hr/131326
Harvard
Jozić, S., Bajić, D., i Samardžić, I. (2014). 'Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process', Tehnički vjesnik, 21(6), str. 1329-1336. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/131326 (Datum pristupa: 03.03.2021.)
Vancouver
Jozić S, Bajić D, Samardžić I. Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process. Tehnički vjesnik [Internet]. 2014 [pristupljeno 03.03.2021.];21(6):1329-1336. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/131326
IEEE
S. Jozić, D. Bajić i I. Samardžić, "Contribution to the assessment of economic viability of hard milling process", Tehnički vjesnik, vol.21, br. 6, str. 1329-1336, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/131326. [Citirano: 03.03.2021.]

Sažetak
Tvrdo glodanje je postupak obrade materijala tvrdoće iznad 45 HRc. Kao tehnologija u razvoju, tvrdo glodanje predstavlja alternativu postupku obrade koji uključuje glodanje i završne operacije kao što su brušenje ili elektroerozijska obrada. U radu se na temelju eksperimentalnih podataka analizira istosmjerno i protusmjerno glodanje te istosmjerno i protusmjerno tvrdo glodanje. Na osnovi optimalnih parametara promatranih procesa, provedena je procjena ekonomske i kvalitativne održivosti tvrdog glodanja u odnosu na uobičajeni postupak obrade otvrdnutog čelika. Za procjenu optimalnih vrijednosti parametara obrade, kojima će se osigurati minimalno vrijeme obrade i minimalni troškovi obrade, korišteni su genetski algoritmi. Optimalne vrijednosti dobivene genetskim algoritmima, uspoređene su s vrijednostima dobivenim metodom simuliranog žarenja. Rezultati istraživanja pokazuju da su troškovi istosmjernog tvrdog glodanja 14 % viši od troškova istosmjernog glodanja, a troškovi protusmjernog tvrdog glodanja za 4,48 % viši nego troškovi protusmjernog glodanja. Ovo predstavlja polazni podatak u detaljnoj usporedbi standardne obrade tvrdih materijala i postupka tvrdog glodanja.

Ključne riječi
genetski algoritmi; regresijska analiza; simulirano žarenje; trošenje alata; tvrdo glodanje

Hrčak ID: 131326

URI
https://hrcak.srce.hr/131326

[engleski]

Posjeta: 845 *