Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIH TRETMANA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U PLODOVIMA JAGODA TIJEKOM SKLADIŠTENJA

Ivna Štolfa orcid id orcid.org/0000-0002-6052-6624 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Sead Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Sanela Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Aleksandar Stanisavljević ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Rosemary Vuković ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Martina Varga ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 216 Kb

str. 23-28

preuzimanja: 634

citiraj


Sažetak

Pravilno skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova nakon berbe. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnoga srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4°C. Koncentracije askorbinske kiseline, ukupnih fenola i ukupna antioksidacijska aktivnost u plodovima jagoda određeni su spektrofotometrijski. Svi primijenjeni tretmani prouzročili su povećanje koncentracije askorbinske kiseline u plodovima jagoda, što potvrđuje povoljno djelovanje navedenih tretmana na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova. Tretman otopinom salicilne kiseline bio je najučinkovitiji, jer je prouzročio značajno povećanje koncentracije fenola, askorbinske kiseline i ukupne antioksidacijske aktivnosti na kraju perioda skladištenja.

Ključne riječi

jagoda; uvjeti skladištenja; fenoli; askorbinska kiselina; ukupna antioksidacijska aktivnost

Hrčak ID:

131504

URI

https://hrcak.srce.hr/131504

Datum izdavanja:

22.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.605 *