hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203

Jedan pristup u primjeni multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi kvalitete sireva

Ilija Djekic   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Jelena Miocinovic   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Boris Pisinov ; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Snezana Ivanovic ; Scientific Institute of Veterinary Medicine of Serbia, Vojvode Toze 14, 11000 Belgrade, Serbia
Nada Smigic   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5245-1239 ; Department of Food Safety and Quality Management, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Igor Tomasevic   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Department of Animal Origin Products Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (685 KB) str. 91-100 preuzimanja: 1.179* citiraj
APA 6th Edition
Djekic, I., Miocinovic, J., Pisinov, B., Ivanovic, S., Smigic, N. i Tomasevic, I. (2015). One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality. Mljekarstvo, 65 (2), 91-100. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203
MLA 8th Edition
Djekic, Ilija, et al. "One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality." Mljekarstvo, vol. 65, br. 2, 2015, str. 91-100. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Djekic, Ilija, Jelena Miocinovic, Boris Pisinov, Snezana Ivanovic, Nada Smigic i Igor Tomasevic. "One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality." Mljekarstvo 65, br. 2 (2015): 91-100. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203
Harvard
Djekic, I., et al. (2015). 'One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality', Mljekarstvo, 65(2), str. 91-100. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203
Vancouver
Djekic I, Miocinovic J, Pisinov B, Ivanovic S, Smigic N, Tomasevic I. One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality. Mljekarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.02.2020.];65(2):91-100. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203
IEEE
I. Djekic, J. Miocinovic, B. Pisinov, S. Ivanovic, N. Smigic i I. Tomasevic, "One approach in using multivariate statistical process control in analyzing cheese quality", Mljekarstvo, vol.65, br. 2, str. 91-100, 2015. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0203

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene multivarijantne statističke kontrole procesa u analizi parametara kvalitete sireva. Odabrane su dvije vrste sira (bijeli sir u salamuri i meki sir od ultrafiltriranog mlijeka) kojima je analizirano nekoliko parametara kvalitete kao što su udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, pH vrijednost, udio soli, masti u suhoj tvari i vode u bezmasnoj tvari sira. Prikazani rezultati za dvije vrste sira pokazali su da kvaliteta značajno varira za većinu ispitivanih karakteristika. Za obje vrste sira samo udio vode u bezmasnoj tvari sira bio je stabilan. Ostali parametri kvalitete su za većinu uzoraka bili ispod ili iznad kontrolnih granica. Ovi rezultati ukazuju da postoje visoka nestabilnost i značajna variranja u proizvodnji sireva. Iako upotreba statističke kontrole procesa nije obavezna u mljekarskoj industriji, svakako je da može pružiti korist u poboljšanju kontrole kvalitete proizvoda od mlijeka.

Ključne riječi
sirevi; kvaliteta; statistička kontrola procesa

Hrčak ID: 137811

URI
https://hrcak.srce.hr/137811

[engleski]

Posjeta: 1.505 *