hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol. 48 No. 2, 1997.

Stručni rad

Chromium, nickel and manganese in stainless steel cooking utensils and pertinent regulations

Vjera Haberle ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Pongračić ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska
Jerica Grgić ; Zavod za javno zdravstvo, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 235-238 preuzimanja: 141* citiraj
APA 6th Edition
Haberle, V., Pongračić, J. i Grgić, J. (1997). Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 48 (2), 235-238. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/144456
MLA 8th Edition
Haberle, Vjera, et al. "Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 48, br. 2, 1997, str. 235-238. https://hrcak.srce.hr/144456. Citirano 26.05.2019.
Chicago 17th Edition
Haberle, Vjera, Jadranka Pongračić i Jerica Grgić. "Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 48, br. 2 (1997): 235-238. https://hrcak.srce.hr/144456
Harvard
Haberle, V., Pongračić, J., i Grgić, J. (1997). 'Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 48(2), str. 235-238. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/144456 (Datum pristupa: 26.05.2019.)
Vancouver
Haberle V, Pongračić J, Grgić J. Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1997 [pristupljeno 26.05.2019.];48(2):235-238. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/144456
IEEE
V. Haberle, J. Pongračić i J. Grgić, "Krom, nikal i mangan u posuđu od nehrđajućeg čelika i zakonski propisi", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.48, br. 2, str. 235-238, 1997. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/144456. [Citirano: 26.05.2019.]

Sažetak
Assaying chromium nickel and manganese for specific migrations with a 4%-acetic acid under specific time and temperature related conditions is an obligatory part of the hygienic safety surveillance.
Routine surveillance of a larger number of imported cooking utensils has shown the specific migrations to be more or less above the maximum allowances for chromium and/or nickel, and less frequently so for manganese. Further tests with repeated extraction, however, revealed that the levels of all three metals in most of the unfit samples were within the allowed limits. With respect to our findings, and to a longer period of use of the cooking utensils, amendments to the current regulations demanding obligatory testing after repeated extraction seem justified.

Ključne riječi
amendments; hygienic safely; regulations; repeated extraction; testing cooking utensils

Hrčak ID: 144456

URI
https://hrcak.srce.hr/144456

[hrvatski]

Posjeta: 298 *