hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101

Fiziološki značaj, struktura i metode izolacije α-laktalbumina

Katarina Lisak Jakopović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb Croatia
Irena Barukčić ; Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb Croatia
Rajka Božanić ; Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Department of Food Engineering, Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (355 KB) str. 3-11 preuzimanja: 561* citiraj
APA 6th Edition
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I. i Božanić, R. (2016). Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin. Mljekarstvo, 66 (1), 3-11. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101
MLA 8th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, et al. "Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin." Mljekarstvo, vol. 66, br. 1, 2016, str. 3-11. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101. Citirano 15.10.2019.
Chicago 17th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, Irena Barukčić i Rajka Božanić. "Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin." Mljekarstvo 66, br. 1 (2016): 3-11. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101
Harvard
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., i Božanić, R. (2016). 'Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin', Mljekarstvo, 66(1), str. 3-11. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101
Vancouver
Lisak Jakopović K, Barukčić I, Božanić R. Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 15.10.2019.];66(1):3-11. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101
IEEE
K. Lisak Jakopović, I. Barukčić i R. Božanić, "Physiological significance, structure and isolation of α-lactalbumin", Mljekarstvo, vol.66, br. 1, str. 3-11, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0101

Sažetak
Količina proizvedene sirutke na svjetskoj razini (>2 % godišnje) neprestano raste, s obzirom da neprekidno raste i svjetska proizvodnja sira. Visoka nutritivna vrijednost sirutke zasniva se prije svega na prisustvu visokovrijednih proteina sirutke koji se odlikuju brojnim poželjnim biološkim i funkcionalnim svojstvima. Najzastupljeniji proteini sirutke su β-laktoglobulin (β-Lg) i α-laktalbumin (α-La) koji se naširoko upotrebljavaju u proizvodnji funkcionalne hrane i napitaka, te dojenačkim formulama i sportskoj prehrani, a također su i dobar izvor bioaktivnih peptida. Uz kazein, β-laktoglobulin najčešći je uzročnik alergijskih reakcija na hranu, pogotovo u dojenčadi čiji probavni sustav nije do kraja razvijen. Stoga je od velikog značaja selektivno ukloniti frakciju β-laktoglobulina iz sirutke prije njezine daljnje prerade u postupku proizvodnje određenih prehrambenih proizvoda. Suprotno tomu, α-laktalbumin se smatra nutritivno najvrjednijim proteinom zbog čega je idealan sastojak u proizvodnji formula za dojenčad. Stoga je cilj ovog rada pružiti pregled trenutno dostupnih metoda za izolaciju α-La, uz poseban naglasak na njihove prednosti i nedostatke. Osim toga, ovaj rad pruža pregled najnovijih saznanja vezanih uz strukturu i fiziološki značaj α-La.

Ključne riječi
α-laktalbumin; molekularna struktura; izolacija; fiziološki značaj

Hrčak ID: 151121

URI
https://hrcak.srce.hr/151121

[engleski]

Posjeta: 889 *