hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102

Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva

Renata Josipović ; Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Vladimira Nazora 2A, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Jadranka Frece ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ante Cvitković ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Medicinski fakultet, Cara Hadrijana 10E, 31000 Osijek, Hrvatska
Jasna Mrvčić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8066-5851 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (209 KB) str. 12-25 preuzimanja: 669* citiraj
APA 6th Edition
Josipović, R., Markov, K., Frece, J., Stanzer, D., Cvitković, A. i Mrvčić, J. (2016). Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva. Mljekarstvo, 66 (1), 12-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102
MLA 8th Edition
Josipović, Renata, et al. "Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva." Mljekarstvo, vol. 66, br. 1, 2016, str. 12-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Josipović, Renata, Ksenija Markov, Jadranka Frece, Damir Stanzer, Ante Cvitković i Jasna Mrvčić. "Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva." Mljekarstvo 66, br. 1 (2016): 12-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102
Harvard
Josipović, R., et al. (2016). 'Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva', Mljekarstvo, 66(1), str. 12-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102
Vancouver
Josipović R, Markov K, Frece J, Stanzer D, Cvitković A, Mrvčić J. Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 16.10.2019.];66(1):12-25. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102
IEEE
R. Josipović, K. Markov, J. Frece, D. Stanzer, A. Cvitković i J. Mrvčić, "Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva", Mljekarstvo, vol.66, br. 1, str. 12-25, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0102

Sažetak
Sir je visoko cijenjeni mliječni proizvod u mnogim zemljama svijeta, a posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i dio kulture i obilježja neke zemlje. Zahvaljujući zemljopisnom položaju i klimatsko-vegetacijskoj raznolikosti Republike Hrvatske, u pojedinim regijama razvijena je proizvodnja različitih tradicionalnih sireva uz upotrebu začina. Kod proizvodnje sireva sa začinima, začini se dodaju ili u sir koji se potom oblikuje, ili se sir omata lišćem začinskog bilja, ponekad se začini nanose na površinu sira, a samo u rjeđim slučajevima začini se stavljaju u sam gruš. Dodatak začina u sirarstvu pridonosi poboljšanju senzorskih karakteristika, povećanju stabilnosti i roka trajanja sira te povećanju nutritivne vrijednosti sira. Kemijski sastav začina je kompleksan i svaki začin ima neki specifičan i dominantan sastojak koji pridonosi aromi proizvoda i/ili antimikrobnom i antioksidacijskom djelovanju začina. U ovom radu dan je pregled začinskog i aromatskog bilja kao prirodnih konzervansa koji se koriste u proizvodnji tradicionalnih sireva.

Ključne riječi
začini; sir; antioksidativno i antimikrobno djelovanje

Hrčak ID: 151122

URI
https://hrcak.srce.hr/151122

[engleski]

Posjeta: 1.259 *