hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105

Evaluacija sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije

Igor Tomašević ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nada Šmigić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Ilija Đekić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Vlade Zarić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Nikola Tomić ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Jelena Miocinovic   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1634-0555 ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia
Andreja Rajković ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, 11080 Belgrade, Republic of Serbia

Fulltext: english, pdf (193 KB) pages 48-58 downloads: 1.035* cite
APA 6th Edition
Tomašević, I., Šmigić, N., Đekić, I., Zarić, V., Tomić, N., Miocinovic, J. & Rajković, A. (2016). Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry. Mljekarstvo, 66 (1), 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
MLA 8th Edition
Tomašević, Igor, et al. "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry." Mljekarstvo, vol. 66, no. 1, 2016, pp. 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105. Accessed 28 Nov. 2020.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Igor, Nada Šmigić, Ilija Đekić, Vlade Zarić, Nikola Tomić, Jelena Miocinovic and Andreja Rajković. "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry." Mljekarstvo 66, no. 1 (2016): 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
Harvard
Tomašević, I., et al. (2016). 'Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry', Mljekarstvo, 66(1), pp. 48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
Vancouver
Tomašević I, Šmigić N, Đekić I, Zarić V, Tomić N, Miocinovic J, et al. Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [cited 2020 November 28];66(1):48-58. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105
IEEE
I. Tomašević, et al., "Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry", Mljekarstvo, vol.66, no. 1, pp. 48-58, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0105

Abstracts
U ovome radu ispitivani su motivi, troškovi, poteškoće i ostvarene koristi od uvođenja sustava upravljanja sigurnošću hrane u industriji mlijeka Srbije. Istraživanje je obuhvatilo 27 proizvođača mlijeka čiji je zajednički udio u ukupnoj nacionalnoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda 65 %. Skoro dvije trećine ispitanih proizvođača (70,4 %) tvrdilo je da imaju potpuno operativan i certificiran HACCP sustav, dok je njih 29,6 % implementiralo HACCP ali ga nije i certificiralo. ISO 22000 uveden je i certificiran u 29,6 % kompanija, dok je samo 11,1 % isto učinilo za IFS standard. Najvažniji motiv za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane srpskih proizvođača mlijeka bilo je povećanje razine sigurnosti i kvalitete proizvoda. Troškovi analiza sigurnosti proizvoda i angažmana eksternih konzultanata u početnoj fazi implementacije sustava bili su najznačajniji. Srpska industrija mlijeka nije bila pretjerano zabrinuta financijskim izdatcima prvenstveno zbog činjenice da su gotovo svi preduvjetni programi već bili u funkciji kod skoro 100 % ispitanih proizvođača. Nedostatak specifičnih znanja i vještina neophodnih za uvođenje sustava upravljanja sigurnošću hrane bio je evidentan, usprkos činjenici da je 58,8 % srpskih upravljača proizvodnjom mlijeka fakultetski obrazovano. Naše istraživanje posebno skreće pažnju na činjenicu da se kao najveća prepreka za implementaciju HACCP-a pokazao negativan stav i nedostatak motivacije kod proizvodnih radnika. Najvažnija ostvarena korist jest povećana razina sigurnosti proizvoda od mlijeka koja je i ocijenjena najvišim rangom od 6,85. Povećanje povjerenja od strane potrošača i bolja radna disciplina zaposlenih u proizvodnji također su prepoznati kao značajan ostvareni dobitak od uvođenja/ provođenja HACCP-a. Istraživanje je pokazalo da je razina HACCP implementacije visoka, bilo kao nezavisnog sustava ili inkorporiranog u ISO 22000, te da su od njega ostvarene koristi u industriji mlijeka Srbije veoma značajne.

Keywords
upravljanje sigurnošću hrane; motivi; troškovi; poteškoće; koristi; industrija mlijeka

Hrčak ID: 151125

URI
https://hrcak.srce.hr/151125

[english]

Visits: 1.458 *