hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108

Usporedba parametara kvalitete maslaca na češkom tržištu FT NIR tehnologijom

Lukáš Dvořák ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic
Táňa Lužová ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic
Květoslava Šustová ; Department of Food Technology, Mendel Univerzity in Brno, Zemědělská 1, 613 00 Brno-Černá pole, Czech Republic

Puni tekst: engleski, pdf (533 KB) str. 73-80 preuzimanja: 718* citiraj
APA 6th Edition
Dvořák, L., Lužová, T. i Šustová, K. (2016). Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology. Mljekarstvo, 66 (1), 73-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108
MLA 8th Edition
Dvořák, Lukáš, et al. "Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology." Mljekarstvo, vol. 66, br. 1, 2016, str. 73-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108. Citirano 16.10.2019.
Chicago 17th Edition
Dvořák, Lukáš, Táňa Lužová i Květoslava Šustová. "Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology." Mljekarstvo 66, br. 1 (2016): 73-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108
Harvard
Dvořák, L., Lužová, T., i Šustová, K. (2016). 'Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology', Mljekarstvo, 66(1), str. 73-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108
Vancouver
Dvořák L, Lužová T, Šustová K. Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology. Mljekarstvo [Internet]. 2016 [pristupljeno 16.10.2019.];66(1):73-80. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108
IEEE
L. Dvořák, T. Lužová i K. Šustová, "Comparison of butter quality parameters available on the Czech market with the use of FT NIR technology", Mljekarstvo, vol.66, br. 1, str. 73-80, 2016. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0108

Sažetak
NIR spektroskopija otvara niz mogućnosti u kontroli kvalitete hrane, jer omogućava analizu uzorka uz minimalno korištenje kemijskih reagencija. U ovom radu NIR spektroskopija korištena je za kontrolu kvalitete maslaca na češkom tržištu. Analizirano je 26 uzoraka maslaca, od kojih je 13 proizvedeno u Češkoj, a 13 u inozemstvu. Korištenjem referentnih i instrumentalnih metoda određena je koncentracija masti, suhe tvari i kiselinski broj. Uzorci su analizirani FT NIR Antaris spektroskopijom. Rezultati pokazuju da se uzorci maslaca mogu podijeliti u dvije kategorije s obzirom na porijeklo. Statistička analiza rezultata nije potvrdila razlike u koncentraciji mjerenih parametara između maslaca proizvedenih u Češkoj i inozemstvu. Utvrđena je funkcionalnost kalibracijskih modela za koncentraciju masti i suhe tvari, ali ne i za kiselinski broj.

Ključne riječi
mast; suha tvar; infracrvena spektroskopija

Hrčak ID: 151128

URI
https://hrcak.srce.hr/151128

[engleski]

Posjeta: 955 *