hrcak mascot   Srce   HID

Diacovensia : teološki prilozi, Vol.23 No.4 Veljača 2016.

Pregledni rad

Profetizam posvećenoga života i važnost nade za suvremeni svijet

Valentina Mandarić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (211 KB) str. 455-481 preuzimanja: 89* citiraj
APA
Mandarić, V. (2015). Profetizam posvećenoga života i važnost nade za suvremeni svijet. Diacovensia : teološki prilozi, 23(4), 455-481. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/153291

Sažetak
Godina posvećenoga života, koja završava 2. veljače 2016. godine, osobita je prigoda za propitkivanje i samovrjednovanje posvećenoga života u svjetlu Božje riječi, crkvenoga učiteljstva i karizmi vlastitih pojedinim redovničkim zajednicama. U članku se stoga polazi od nekih pokazatelja krize koja je zahvatila posvećeni život, koja se analizira u širem kontekstu krize društva i krize Crkve.
Krize posvećenoga života nisu samo izvor tjeskobe, nesigurnosti i zabrinutosti, nego su istinski izazov u traženju novih perspektiva življenja vlastitoga posvećenja. Redovništvo 21. stoljeća, zajedno s cijelim čovječanstvom, svjedoči brojnim oblicima beznađa koje pogađa suvremeni svijet. Ishodište toga beznađa trajna je napast čovjeka da se udalji od Boga i da svoju nadu i sigurnost stavlja u tvorevine vlastitih ruku. U takvom sveopćem beznađu autor poslanje posvećenoga života povezuje s pružanjem znakova nade koji za današnjeg dezorijentiranog čovjeka mogu biti istinski svjetionici. Redovništvo je u svojoj biti proročki znak koji svojim životom trajno upućuje i ukazuje na „veliku nadu“, koja će se u potpunosti ostvariti u Kraljevstvu nebeskom. Ipak, čovjek i svijet trebaju već sada i ovdje istinske znakove nade, koje očekuju da im pruži posvećeni život. Stoga, u završnom dijelu članka, autor navodi šest mogućih svjedočanstva posvećenoga života koje današnji čovjek treba.

Ključne riječi
posvećeni život; kriza posvećenoga života; beznađe; profetizam; nada; zajedništvo; Kraljevstvo Božje

Hrčak ID: 153291

URI
https://hrcak.srce.hr/153291

[engleski]

Posjeta: 178 *