Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

REZULTATI PRVOG TESTA U PROJEKTU STVARANJA DOMAĆEG TIPA MESNATE SVINJE 1. PRINOS MESA U POLOVICAMA

Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo-Osijek, Republika Hrvatska
Antun Petričević ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo-Osijek, Republika Hrvatska
Branko Petrović ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo-Osijek, Republika Hrvatska
Jadranka Klaić ; BELJE PIK- Darda, Republika Hrvatska
Karlo Plac ; BELJE PIK- Darda, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.189 Kb

str. 103-109

preuzimanja: 181

citiraj


Sažetak

Istraživana je kakvoća svinjskih polovica velikog jorkšira, križanaca ove pasmine sa švedskim landrasom kao i križanaca proizašlih iz kombinacija s drugim mesnatim pasminama, te Hypor svinja. Mesnatost svinjskih polovica ocijenjena je prema Pravilniku, HGP metodi i na temelju disekcije po Wenigeru. Rezultati pokazuju da je najveći prinos mesa utvrđen u polovicama Hypor svinja (41,94%, 51,15% i 56,98%, ovisno o metodi), a najniži kod velikog jorširca (39,06%, 45,41% i 51,32%). Mesnatost polovica svinja proizašlih iz radičitih kombinacija križanja kretala se od 4O,18% - 41,22% prema Pravilniku, 48,32% - 49,53% po HGP metodi odnosno 53,10% -56,76% prema disekciji. Na osnovu dobivenih rezultata u ovom istraživanju može se zaključiti, da se testirani križanci svinja uzgojeni na našim farmama, po prinosu mesa približavaju Hypor svinjama, a neki od njih i potpuno izjednačuju s tim hibridom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162151

URI

https://hrcak.srce.hr/162151

Datum izdavanja:

28.5.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 618 *