Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Djelovanje biofiziološkog aktivatora tla PRP SOL na najvažnija svojstva tla u vinogradima

Antun Grgić
Tomislav Macenić
Tomislav Lombarović


Puni tekst: hrvatski pdf 280 Kb

str. 86-92

preuzimanja: 945

citiraj


Sažetak

Tlo je osnovni supstrat za proizvodnju hrane o kojem je potrebno brinuti i čuvati ga za slijedeće generacije. Budući da suvremena poljoprivredna proizvodnja traži visoke prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, trebala bi se orijentirati i na očuvanje tla od devastacije koju donosi nekontrolirana uporaba mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Na sreću, postoje proizvodi koji, iako se radi o visoko profitabilnoj proizvodnji, čuvaju tlo, plodnost tla i biološku raznolikost u njemu. Veliki problem u voćnjacima i vinogradima je stvaranje nepropusnog sloja na dubini 80 – 100 cm koji ne dozvoljava prolaz korijenu u dublje slojeve tla, a to donosi niz negativnosti u proizvodnji grožđa.

Ključne riječi

biofiziološki aktivatori tla; biostimulatori; PRP SOL; plodnost tla; dubina tla; tekstura i struktura tla; sorpcijska moć tla; pH reakcija tla; organska tvar tla; voda u tlu; vinova loza

Hrčak ID:

162244

URI

https://hrcak.srce.hr/162244

Datum izdavanja:

21.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.810 *