Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ NIVOA ISHRANE U PREDTOVU NA KLAONIČKE REZULTATE HOLSTEIN FRIESIAN JUNADI U TOVU

Zvonimir Uremović ; Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska
Marija Uremović ; Agronomski fakultet, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.464 Kb

str. 11-19

preuzimanja: 132

citiraj


Sažetak

Tri grupe Holstein friesian junadi hranjene su u prvih 90 dana tova obrocima sa 3 nivoa ishrane: visokim nivoom po metodi za tov junadi baby beef, srednjim nivoom sa 80% i niskim nivoom sa 60% energije i proteina visokog nivoa isbrane. U preostalih 120 dana tova sve 3 grupe junadi hranjene su intenzivno i po volji. Srednji i niski nivo ishrane u odnosu na visoki nivo ishrane u predtovu utjecao je,
istim redoslijedom, na smanjenje randmana za 1,11% i 0,67% (P>0,05), povećanje površine mesa na presjeku 11-og kralješka za 5,0 cm² i 11, 3 cm² (P> 0,05), smanjenje površine loja za 16,1cm² i 17,4cm² (P<0,01) i smanjenje površine karea za 7,2 cm² i 4,4 cm² (P > 0,05). Bolja kvaliteta polutki s manjim udjelom loja postignuta primjenom tehnologije ishrane, koja se temelji na ograničenoj ishrani u prvih 90 dana tova, može pridonijeti ostvarivanju boljih financijskih rezultata u tovu mlade junadi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162363

URI

https://hrcak.srce.hr/162363

Datum izdavanja:

28.3.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 550 *