Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Važnost i suzbijanje lisnih uši u proizvodnji krumpira

Tanja Gotlin Čuljak ; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju
Dinka Grubišić ; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju
Irena Krištić ; Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za poljoprivrednu zoologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 4.471 Kb

str. 306-312

preuzimanja: 323

citiraj


Sažetak

U ovom radu prikazana je važnost lisnih uši u proizvodnji krumpira, s posebnim naglaskom u proizvodnji sjemenskog krumpira na kojem one prenose viruse Y, A, X i PLRV. Među lisnim ušima kao vektori virusa najvažnije su vrste: Myzus persicae - zelena breskvina uš, Macrosiphum euphorbiae - mlječikina lisna uš i Aulacorthum solani - krumpirova lisna uš. Lisne uši prenose viruse krumpira na dva načina: nepezistentno i perzistentno. Poznavanje dinamike populacije je važno za donošenje odluke gdje, kada i kako proizvoditi i zaštititi sjemenski krumpir. Tri su uobičajena načina praćenja populacije lisnih uši: otresanje 100 buseva, pregled 100 listova i praćenje žutim posudama. Izravno suzbijanje virusa nije moguće. Neizravne mjere pomažu da se smanji prijenos virusa. Uključuju izbor odgovarajućeg područja uzgoja, dobru gospodarsku praksu i suzbijanje vektora sredstvima za zaštitu bilja. Uspjeh u zaštiti primjenom aficida ovisi o svojstvima virusa i načinu prenošenja.

Ključne riječi

lisne uši; sjemenska proizvodnja krumpira; virusi

Hrčak ID:

169013

URI

https://hrcak.srce.hr/169013

Datum izdavanja:

1.5.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 899 *