Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Higijena u skladištima poljoprivrednih proizvoda

Darka Hamel ; Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo


Puni tekst: hrvatski pdf 249 Kb

str. 329-334

preuzimanja: 2.193

citiraj


Sažetak

Higijena je najvažniji uvjet za čuvanje kakvoće uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i moraju je održavati svi koji se brinu o čuvanju roba u skladištu, neovisno o količini uskladištenog proizvoda ili veličini skladišnog prostora. Za uspješno čuvanje u skladištima potrebno je imati i održavati povoljne uvjete da bi se spriječilo smanjenje kakvoće i gubitke u količini uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Pojava kukaca i grinja vidljiva je te se poduzimaju razne mjere za smanjenje nazočne populacije ili za njihovo suzbijanje. Budući da nazočnost gljiva nije lako prepoznatljiva potrebna su povremena uzorkovanja uskladištene robe, stalno održavanje niže temperature u podnim skladištima ili silosima te prozračivanje u suhim uvjetima. Potrebno je povremeno informirati zaposlene i organizirati edukaciju o poboljšavanju uvjeta za čuvanje uskladištenih poljoprivrednih proizvoda

Ključne riječi

higijena; skladišta poljoprivrednih proizvoda; kukci; gljive; mikotoksini

Hrčak ID:

169285

URI

https://hrcak.srce.hr/169285

Datum izdavanja:

1.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.921 *