hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Darko Grbeša
Josip Leto
Krešimir Bošnjak
Ivana Rupić

Puni tekst: hrvatski, pdf (339 KB) str. 175-186 preuzimanja: 2.139* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Perčulija, G., Grbeša, D., Leto, J., Bošnjak, K. i Rupić, I. (2004). Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mljekarstvo, 54 (3), 175-186. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1558
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima." Mljekarstvo, vol. 54, br. 3, 2004, str. 175-186. https://hrcak.srce.hr/1558. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Goran Perčulija, Darko Grbeša, Josip Leto, Krešimir Bošnjak i Ivana Rupić. "Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima." Mljekarstvo 54, br. 3 (2004): 175-186. https://hrcak.srce.hr/1558
Harvard
Vranić, M., et al. (2004). 'Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima', Mljekarstvo, 54(3), str. 175-186. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1558 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Perčulija G, Grbeša D, Leto J, Bošnjak K i sur. Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(3):175-186. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1558
IEEE
M. Vranić, et al., "Kvaliteta kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima", Mljekarstvo, vol.54, br. 3, str. 175-186, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1558. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» kojim je praćena kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). U ovom istraživanju je praćena hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na 19 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Analiziranje uzoraka je vršeno jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize, savjetnici HZPSS-a su davali preporuku hranidbe muznih krava. Korištenjem škotskih kalibracijskih modela utvrđeni su sljedeći parametri kvalitete: korigirana suha tvar (ST), organska tvar (OT), sirovi proteini (SP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), kiselost (pH), fermentirajuća metabolička energija u ME (FME/ME), škrob i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost). Prosječni rezultati analiza ispitivanih silaža pokazuju visoki udjel ST (391,78 g kg-1), visoki udjel škroba (335,13 g kg-1 ST) i NDF (425,33 g kg-1 ST). Silaža je u prosjeku bila stabilna (pH 3,7), dobrog udjela FME/ME (0,81) i vrlo dobre probavljivosti (D-vrijednost 71,6%), ali niskog udjela proteina (65,19 g kg-1). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG su dobivene za udjel ST (P<0,05), SP (P<0,05), NDF(P<0,05), pH (P<0,05), škroba (P<0,05), OT (P<0,05) i FME/ME (P<0,05).

Ključne riječi
kukuruzna silaža; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID: 1558

URI
https://hrcak.srce.hr/1558

[engleski]

Posjeta: 2.897 *