hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102

Usporedba proteina sirutke i liposolubilnih vitamina između četiri pasmine krava držane u intenzivnim sustavima proizvodnje

Jolanta Król   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6289-3153 ; Departmentof Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak ; Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Agnieszka Zaborska ; Departmentof Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk ; Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland

Puni tekst: engleski, pdf (587 KB) str. 17-24 preuzimanja: 314* citiraj
APA 6th Edition
Król, J., Brodziak, A., Zaborska, A. i Litwińczuk, Z. (2017). Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system. Mljekarstvo, 67 (1), 17-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102
MLA 8th Edition
Król, Jolanta, et al. "Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system." Mljekarstvo, vol. 67, br. 1, 2017, str. 17-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Król, Jolanta, Aneta Brodziak, Agnieszka Zaborska i Zygmunt Litwińczuk. "Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system." Mljekarstvo 67, br. 1 (2017): 17-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102
Harvard
Król, J., et al. (2017). 'Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system', Mljekarstvo, 67(1), str. 17-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102
Vancouver
Król J, Brodziak A, Zaborska A, Litwińczuk Z. Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 17.09.2019.];67(1):17-24. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102
IEEE
J. Król, A. Brodziak, A. Zaborska i Z. Litwińczuk, "Comparison of whey proteins and lipophilic vitamins between four cow breeds maintained in intensive production system", Mljekarstvo, vol.67, br. 1, str. 17-24, 2017. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj proteina sirutke i vitamina topljivih u mastima u uzorcima mlijeka za četiri pasmine krava koje se uzgajaju u Poljskoj, t.j. holstein-frizijske, Montbéliarde, Jersey i simentalske. Kvalitativna i kvantitativna analiza određenih frakcija proteina sirutke, odnosno α-laktalbumina (α-La), β-laktoglobulina (β-Lg), albumina goveđeg seruma (BSA), laktoferina i lizozima te liposolubilnih vitamina (A, D3 i E) provedena je pomoću metode RP-HPLC. Prema dobivenim rezultatima, pasmina krava značajno je utjecala na razinu proteina sirutke i liposolubilnih vitamina u mlijeku. Najniže količine tih hranjivih tvari utvrđene su u mlijeku kojeg su proizvele krave pasmine holstein-friesian. Mlijeko simentalskih krava sadržavalo statistički najznačajnije i najviše razine antioksidativnih tvari, odnosno vitamina A - 0,465 mg L-1, E - 1,302 mg L-1 i D3 - 0,653 µg L-1 (P≤0,05), kao i β-laktoglobulin (3,28 g L-1, P≤0,01). Osim toga, kravlje mlijeko simentalca također odlikuje visokim sadržajem antimikrobnih proteina - laktoferina i lizozima (odnosno: 121,23 mg L-1, P≤0,01 i 9,66 µg L-1, P≤0,05) u usporedbi s drugim pasminama krava.

Ključne riječi
proteini sirutke; lipofilni enzimi; pasmine krava

Hrčak ID: 174094

URI
https://hrcak.srce.hr/174094

[engleski]

Posjeta: 483 *