hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA

Miljenko Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Marković ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Poljana Križevačka 185
Ante Ivanković   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Danijela Stručić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (268 KB) str. 45-53 preuzimanja: 146* citiraj
APA 6th Edition
Konjačić, M., Marković, T., Ivanković, A. i Stručić, D. (2015). UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA. Stočarstvo, 69 (3-4), 45-53. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/175773
MLA 8th Edition
Konjačić, Miljenko, et al. "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA." Stočarstvo, vol. 69, br. 3-4, 2015, str. 45-53. https://hrcak.srce.hr/175773. Citirano 31.10.2020.
Chicago 17th Edition
Konjačić, Miljenko, Tea Marković, Ante Ivanković i Danijela Stručić. "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA." Stočarstvo 69, br. 3-4 (2015): 45-53. https://hrcak.srce.hr/175773
Harvard
Konjačić, M., et al. (2015). 'UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA', Stočarstvo, 69(3-4), str. 45-53. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/175773 (Datum pristupa: 31.10.2020.)
Vancouver
Konjačić M, Marković T, Ivanković A, Stručić D. UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA. Stočarstvo [Internet]. 2015 [pristupljeno 31.10.2020.];69(3-4):45-53. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/175773
IEEE
M. Konjačić, T. Marković, A. Ivanković i D. Stručić, "UTJECAJ GODINE I SEZONE NA KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKU KVALITETU EKOLOŠKI PROIZVEDENOG KRAVLJEG MLIJEKA", Stočarstvo, vol.69, br. 3-4, str. 45-53, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/175773. [Citirano: 31.10.2020.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog po ekološkim principima. U istraživanje je bilo uključeno 15 ekoloških gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom mlijeka na području Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) od kemijskih parametra određen je: udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, a od higijenskih parametara: broj mikroorganizama i somatskih stanica. Utvrđen je značajan (p<0,05) utjecaj godine (2011., 2012., 2013.) na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona je značajno utjecala na kemijske parametre (p<0,05), istovremeno nije utvrđen značajan utjecaj na higijenske parametre. Najveći udjeli mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari zabilježeni tijekom jesenskoga i zimskog razdoblja, a laktoze tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara u ekološki proizvedenom mlijeku

Ključne riječi
ekološki proizvedeno kravlje mlijeko; kemijski sastav; higijenska kvaliteta; sezona; godina

Hrčak ID: 175773

URI
https://hrcak.srce.hr/175773

[engleski]

Posjeta: 290 *