hrcak mascot   Srce   HID

Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, Vol.59 No.1 Travanj 2017.

Stručni rad

POŽAR U TRGOVAČKOM CENTRU

Nenad Papić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8104-6531 ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, MUP RH, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (216 KB) str. 41-47 preuzimanja: 99* citiraj
APA
Papić, N. (2017). POŽAR U TRGOVAČKOM CENTRU. Sigurnost : časopis za sigurnost u radnoj i životnoj okolini, 59(1), 41-47. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/179780

Sažetak
SAŽETAK: U radu je na primjeru realnog slučaja požara u velikom trgovačkom centru opisan rad vještaka i ekipe za očevid prilikom utvrđivanja uzroka požara.
Prikazan je postupak i metode utvrđivanja mjesta nastanka i uzroka požara, te je ukazano na uočene nedostatke i mogući kvar koji je mogao dovesti do požara.
Objekt je bio opremljen sustavom za otkrivanje i dojavu požara, ali se njegova aktivacija nije pokazala učinkovitom. Požar se dogodio nakon radnog vremena centra tijekom noći, pa nije bilo potrebe za evakuacijom kupaca i zaposlenih. Požar je izazvao veliku materijalnu štetu zbog gotovo potpunog uništenja objekta, inventara i robe.
Pregledom mjesta događaja požara i na temelju pregleda i analize rada zaštitnih sustava te svih dobivenih informacija zaključeno je da je uzrok požara kvar na rasvjetnom tijelu koje se nalazilo u metalnom regalu s policama od iverice na kojima se nalazila tekstilna roba.

Ključne riječi
Ključne riječi: požar, trgovački centar, vještaci, očevid, uzrok požara

Hrčak ID: 179780

URI
https://hrcak.srce.hr/179780

[engleski]

Posjeta: 193 *