hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208

Utjecaj tretmana protočnim plinovitim dušikom na ukupni antioksidativni kapacitet i sadržaj askorbinske kiseline u sirovom kravljem mlijeku tijekom hladnog skladištenja

Oguz Gursoy   ORCID icon orcid.org/0000-0002-5907-4595 ; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Patricia Munsch-Alatossava ; University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Food and Environmental Sciences, FI-00014 Helsinki, Finland
Kubra Ertan ; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Yusuf Yilmaz ; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Tapani Alatossava ; University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Food and Environmental Sciences, FI-00014 Helsinki, Finland

Puni tekst: engleski, pdf (383 KB) str. 155-164 preuzimanja: 606* citiraj
APA 6th Edition
Gursoy, O., Munsch-Alatossava, P., Ertan, K., Yilmaz, Y. i Alatossava, T. (2017). Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage. Mljekarstvo, 67 (2), 155-164. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208
MLA 8th Edition
Gursoy, Oguz, et al. "Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage." Mljekarstvo, vol. 67, br. 2, 2017, str. 155-164. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208. Citirano 27.06.2019.
Chicago 17th Edition
Gursoy, Oguz, Patricia Munsch-Alatossava, Kubra Ertan, Yusuf Yilmaz i Tapani Alatossava. "Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage." Mljekarstvo 67, br. 2 (2017): 155-164. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208
Harvard
Gursoy, O., et al. (2017). 'Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage', Mljekarstvo, 67(2), str. 155-164. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208
Vancouver
Gursoy O, Munsch-Alatossava P, Ertan K, Yilmaz Y, Alatossava T. Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 27.06.2019.];67(2):155-164. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208
IEEE
O. Gursoy, P. Munsch-Alatossava, K. Ertan, Y. Yilmaz i T. Alatossava, "Effect of nitrogen gas flushing treatments on total antioxidant capacity and ascorbic acid content in raw bovine milk during cold storage", Mljekarstvo, vol.67, br. 2, str. 155-164, 2017. [Online]. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208

Sažetak
Tretman kontinuiranim protokom plinovitog dušika (N2) produžuje trajnost sirovog mlijeka tijekom hladnog skladištenja. Utjecaj tretmana dušikom na ukupni antioksidativni kapacitet (TAC) i sadržaj askorbinske kiseline (AA) u sirovom mlijeku određivan je tijekom hladnog skladištenja. TAC sirovog ili deproteiniziranog mlijeka određivan je pomoću ABTS i DPPH metode, dok je sadržaj L (+) - AA u sirovom mlijeku određen kromatografski i to nakon 0., 4. i 7. dana skladištenja na 6±1 °C. TAC utvrđen pomoću ABTS metode snizio se tijekom hladnog skladištenja s 472,33±16,70 na 369,47±62,06 μM TEAC, dok je TEAC izmjeren pomoću DPPH metode pao s 13,30±0,84 na 8,20±0,66 μM. TAC sirovog mlijeka određen ABTS metodom smanjio se nakon 4-dnevnog skladištenja, međutim, ostale izmjerene vrijednosti bile su statistički jednake za N2-tretirane uzorke tijekom 7-dnevnog skladištenja. Sadržaj askorbinske kiseline (AA) sirovog mlijeka kretao se u rasponu od 14,06 do 10,76 mg/L tijekom skladištenja, te N2 tretman nije značajno utjecao na sadržaj AA. Deproteiniziranjem je značajno smanjena TAC vrijednost uzoraka mlijeka, te u slučaju mjerenja pomoću ABTS metode iznosilo je oko 47,50 % za kontrolne uzorke hladno skladištenih tijekom četiri dana, a 11,67 % za deproteinizirano sirovo mlijeko tretirano N2. Zaključno, tretman protočnim N2 kroz gornji dio posude u kojoj se skladišti mlijeko također je pokazao značajan zaštitni učinak na antioksidativne sastojke sirovog mlijeka tijekom hladnog skladištenja.

Ključne riječi
sirovo mlijeko; plinoviti dušik (N2); rok trajanja; antioksidans; askorbinska kiselina

Hrčak ID: 180156

URI
https://hrcak.srce.hr/180156

[engleski]

Posjeta: 822 *