APA 6th Edition Marković, S. (2005). KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI. Tourism and hospitality management, 11 (1), 179-191. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/181359
MLA 8th Edition Marković, Suzana. "KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI." Tourism and hospitality management, vol. 11, br. 1, 2005, str. 179-191. https://hrcak.srce.hr/181359. Citirano 28.02.2021.
Chicago 17th Edition Marković, Suzana. "KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI." Tourism and hospitality management 11, br. 1 (2005): 179-191. https://hrcak.srce.hr/181359
Harvard Marković, S. (2005). 'KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI', Tourism and hospitality management, 11(1), str. 179-191. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/181359 (Datum pristupa: 28.02.2021.)
Vancouver Marković S. KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI. Tourism and hospitality management [Internet]. 2005 [pristupljeno 28.02.2021.];11(1):179-191. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/181359
IEEE S. Marković, "KVANTITATIVNA PRIMJENA SERVQUAL MODELA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI", Tourism and hospitality management, vol.11, br. 1, str. 179-191, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/181359. [Citirano: 28.02.2021.]
Sažetak U radu se prikazuju rezultati kvantitativne primjene SERVQUAL modela (Parasuraman et al., 1988.) u hotelskoj industriji. Istraživanje je provedeno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika 2001/2002. godine u šesnaest hotela Opatijske rivijere na stratificiranom slučajnom uzorku (N = 401) hotelskih gostiju.
Rezultati kvantitativne primjene SERVQUAL modela u hotelskoj industriji pokazuju da su očekivanja hotelskih gostiju veća od njihove percepcije. To ukazuje na postojanje negativnog SERVQUAL jaza. Rezultati faktorske analize ukazuju na čistu faktorsku strukturu uz relativno visoke faktorske koeficijente. Trodimenzionalno rješenje ljestvice očekivanja rezultira sljedećim faktorima: pouzdanost, susretljivost i stručnost hotelskog osoblja i kvaliteta fizičkog izgleda. Ljestvicu percepcije također
sačinjavaju tri faktora: susretljivost i stručnost hotelskog osoblja, pouzdanost i kvaliteta fizičkog izgleda.
Osim faktorske analize, provedena je i analiza pouzdanosti, te izračunata složena pouzdanost te konstrukcije. Rezultati pokazuju da svi faktori premašuju preporučenu
razinu 0.50 (Hair et al., 1995), rangirajući se od 0.77 do 0.96. Alpha koeficijent za ljestvicu očekivanja iznosi 0.8246, dok je za ljestvicu percepcije nešto veći i iznosi
0.9243. Dakle, istraživanje je pokazalo da je SERVQUAL instrument, korišten u ovom istraživanju, visoko pouzdan.
Međutim, potrebna je i daljnja prilagodba i provjera instrumenta za ispitivanje, što uključuje i testiranje valjanosti instrumenta.