hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM

Gabriella Kanižai Šarić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5184-608X ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Milaković ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Irena Rapčan ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivana Majić ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jurica Šeput ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Davor Kojić ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (819 KB) str. 205-214 preuzimanja: 157* citiraj
APA 6th Edition
Kanižai Šarić, G., Milaković, Z., Rapčan, I., Majić, I., Šeput, J. i Kojić, D. (2016). RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM. Agronomski glasnik, 78 (5-6), 205-214. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/183224
MLA 8th Edition
Kanižai Šarić, Gabriella, et al. "RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM." Agronomski glasnik, vol. 78, br. 5-6, 2016, str. 205-214. https://hrcak.srce.hr/183224. Citirano 23.09.2020.
Chicago 17th Edition
Kanižai Šarić, Gabriella, Zlata Milaković, Irena Rapčan, Ivana Majić, Jurica Šeput i Davor Kojić. "RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM." Agronomski glasnik 78, br. 5-6 (2016): 205-214. https://hrcak.srce.hr/183224
Harvard
Kanižai Šarić, G., et al. (2016). 'RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM', Agronomski glasnik, 78(5-6), str. 205-214. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/183224 (Datum pristupa: 23.09.2020.)
Vancouver
Kanižai Šarić G, Milaković Z, Rapčan I, Majić I, Šeput J, Kojić D. RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM. Agronomski glasnik [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.09.2020.];78(5-6):205-214. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183224
IEEE
G. Kanižai Šarić, Z. Milaković, I. Rapčan, I. Majić, J. Šeput i D. Kojić, "RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM", Agronomski glasnik, vol.78, br. 5-6, str. 205-214, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/183224. [Citirano: 23.09.2020.]

Sažetak
Predsjetvenom bakterizacijom sjemena graška u tlo se unosi selekcionirana, visokoučinkovita populacija kvržičnih bakterija pri čemu se nastoji iskoristiti što veći potencijal simbiotske fiksacije dušika u cilju ostvarivanja što većih prinosa. Bakterizacija je osim toga i okolišno prihvatljiv ali i ekonomski opravdan postupak u uzgoju graška i drugih leguminoza. S ciljem utvrđivanja djelotvornosti bakterizacije provedeno je istraživanje o utjecaju vrsta Rhizobium pisi i Rhizobium leguminosarum sv. viciae na dva kultivara graška uz tri razine gnojidbe mineralnim dušikom dok su praćeni parametri uključivali ostvarenu biomasu, nodulaciju i prinos. Bakterizacijom s R. leguminosarum sv. viciae ostvaren je najveći broj i suha masa kvržica na kultivaru Alicia dok je kultivar Čudo Amerike u nodulaciji kompatibilniji s R. pisi. Najveći prinos zrna graška ostvaren je bakterizacijom sjemena graška s R. leguminosarum sv. viciae na oba ispitana kultivara uz primjenu 30 - 60 kg N ha-1. Rezultati istraživanja ukazuju i na potrebu korištenja više djelotvornih ali kompatibilnih Rhizobium vrsta i sojeva u sredstvima za bakterizaciju graška kako bi se povećale prednosti koje ova zajednica donosi.

Ključne riječi
grašak; Rhizobium pisi; Rhizobium leguminosarum sv. viciae; prinos

Hrčak ID: 183224

URI
https://hrcak.srce.hr/183224

[engleski]

Posjeta: 376 *