hrcak mascot   Srce   HID

Senjer Jahrbuch : Beiträge zur Geographie, Ethnologie, Ökonomik, Geschichte und Kultur = The anthology of Senj : contributions to geography, ethnology, economy, history and culture, Vol.33 No.1 December 2006.

Preliminary communication

SENJSKI USKOCI I PLEMIĆI VUKASOVIĆI I NJIHOVI GRBOVI

ENVER LJUBOVIĆ

Fulltext: croatian, pdf (2 MB) pages 63-77 downloads: 3.612* cite
APA
LJUBOVIĆ, E. (2006). SENJSKI USKOCI I PLEMIĆI VUKASOVIĆI I NJIHOVI GRBOVI. Senjski zbornik : prilozi za geografiju, etnologiju, gospodarstvo, povijest i kulturu, 33(1), 63-77. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/17727

Abstracts
Autor u navedenom prilogu opisuje poznatu senjsku uskočku i plemićku obitelj Vukasović koja se u povijesnim dokumentima pojavljuje u raznim oblicima prezimena: Vukasović, Vukassevich, Wukassovich i Vukaszovich. Donosi i nekoliko grbova i jednu grbovnicu o dodjeli plemstva i grba. Obitelj se u Senj doselila iz Dalmacije, a u Dalmaciju su se doselili iz Bosne i Hercegovine krajem 15. st. U Senju se javljaju u prvoj polovici 16. st., oko 1537., tj. nakon pada Klisa pod Osmanlije, kada se nekoliko članova ove obitelji doseljava u Senj. Članovi ove obitelji kao graničarski časnici služili su u raznim vojničkim posadama Senjske kapetanije i Vojne krajine. Stekli su ugled kao iskusni časnici pa su i odlikovani od austrijskog cara te stekli plemstvo i grb. Godine 1665. dobili su i senjsko plemstvo i bili uvedeni u gradski patricijat. Plemstvo je dobio od cara Leopolda I. 28. siječnja 1667. senjski vojvoda Vinko Vukasović, a plemstvo je potvrđeno na Hrvatskom državnom saboru 1719. Godine 1714. dodijeljeno je viteštvo senjskim plemićima Vukasovićima: Petru, Jurju, Filipu, Antonu i Vinku. Kao bogati građani i plemići u Senju su imali raskošnu baroknu kuću s renesansnim balkonom i pročeljem. U toj kući je tri puta boravio austrijski car Josip II., pa se i danas ova građevina zove "kuća Marije Terezije" (u kojoj je danas smješten Gradski muzej).
Najpoznatiji član ove obitelji bio je Josip Filip Vukasović (Senj, 1755. – Beč, 1809.), ratnik i graditelj koji je zbog vojničkih zasluga dobio nasljedni barunat i grofovstvo. Ratovao je sa svojim postrojbama diljem Europe, a ponajviše u Italiji i Francuskoj. Poznat je kao graditelj Lujzinske ceste (od Senja do Sv. Jurja i od Senja do Novog Vinodolskog), a realizirao je i mnoge druge graditeljske projekte. Umro je od posljedica ranjavanja na bojnom polju protiv Francuza 1809. te je pokopan u Beču. Smrću njegovog sina Filipa 1844. izumrla je po muškoj liniji ova slavna senjska plemićka i uskočka obitelj.

Keywords
plemićka obitelj Vukasović; heraldika

Hrčak ID: 17727

URI
https://hrcak.srce.hr/17727

[english] [german]

Visits: 4.594 *