hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Toxic methaemoglobinaemia due to the action of nitrites

T. Beritić ; Institut za medicinska istraživanja Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb
F. Valić ; Institut za medicinska istraživanja Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (5 MB) str. 303-309 preuzimanja: 113* citiraj
APA 6th Edition
Beritić, T. i Valić, F. (1955). Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 6 (4), 303-309. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/186535
MLA 8th Edition
Beritić, T. i F. Valić. "Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 6, br. 4, 1955, str. 303-309. https://hrcak.srce.hr/186535. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Beritić, T. i F. Valić. "Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 6, br. 4 (1955): 303-309. https://hrcak.srce.hr/186535
Harvard
Beritić, T., i Valić, F. (1955). 'Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 6(4), str. 303-309. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/186535 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Beritić T, Valić F. Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 1955 [pristupljeno 22.10.2019.];6(4):303-309. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/186535
IEEE
T. Beritić i F. Valić, "Toksičke methemoglobinemije zbog djelovanja nitrita", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.6, br. 4, str. 303-309, 1955. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/186535. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
Seven cases of toxic methaemoglobinaemia due to accidental nitrite poisoning in workers engaged in the preparation of meat and meat products are reported. In all these cases the meat-pickling salt was ingested as a consequence of the accidental water and food contamination. The main sources of nitrites in clinical intoxications are listed and the importance of the meat preserving solution for mass poisoning is emphasized. The general chemistry of the meat curing process is therefore briefly described. The clinical picture and the treatment of toxic methaemoglobinaemia are discussed.

Hrčak ID: 186535

URI
https://hrcak.srce.hr/186535

[hrvatski]

Posjeta: 146 *